Tragedija

Planinka na območju Komarče zdrsnila v smrt

A.S.
27. 6. 2019, 15.29
Deli članek:

Na območju Komarče se je včeraj smrtno ponesrečila 45-letna nizozemska planinka.

Slovenska policija
Fotografija je simbolična.

Policisti gorske policijske enote so z bohinjskimi gorskimi reševalci danes opravili ogled kraja nesreče, kjer je včeraj zvečer umrla 45-letna nizozemska državljanka.

Okoliščine kažejo, da je med vračanjem čez Komarčo proti Koči pri Savici na višini 800 metrov planinka zdrsnila in padla s poti na strmo pobočje z višjim skalnim skokom. Zaradi poškodb je umrla na kraju nesreče. Nizozemka je bila sicer ustrezno opremljena.

Pot je bila v času nesreče suha, tla pa so spolzka zaradi zemlje in kamenja. Ogled kraja je pokazal, da je pot čez Komarčo zelo nevarna. Na nekaterih delih čez pot visi drevje, na vsaj enem od izpostavljenih in spolzkih mest se kovinski klin v skali premika in je jeklenica posledično nestabilna. Potrebna je velika previdnost in počasna hoja.

Po ogledih je bil opravljen še razgovor s 17 planinci, med katerimi jih 12 ni imelo ustrezne opreme (superge, nizki čevlji, celo sandali). Policisti in gorski reševalci so jim svetovali, naj poti ne nadaljujejo. Nekateri so se nato odločili, da se vrnejo proti izhodišču.