Posmrtnina

Društva upokojencev: ali zmanjkuje denarja za pogrebe članov?

Gašper Petovar
27. 6. 2019, 19.30
Deli članek:

Ob smrti člana upokojenskega društva Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) prispeva za pogreb 180 evrov. Denar se nakaže svojcem umrlega iz posebnega Vzajemnega posmrtninskega sklada (VPS), za tako imenovano posmrtnino. Zdaj pa naj bi bila dolgoročna vzdržnost sklada pod vprašajem. Ker se zmanjšuje število upokojencev v društvih.

bobo
Približno 1500 plačnikov v sklad se na leto odloči, da ne bodo več plačevali, in izstopijo iz sistema.

Dejstvo je, da je upokojencev vsako leto več, a kot kaže, nimajo interesa, da bi se vključevali v upokojenska društva, ki so po mnenju poznavalcev ostanek prejšnjih časov, prejšnje države. ZDUS ima seveda ob manjšem številu članov društev manj denarja za sklad, pri čemer iz upokojenskih društev, ki vplačujejo v sklad, še vsako leto izstopi okoli 1500 ljudi, okoli 3000 pa jih umre.

Preizkus vzdržnosti sklada

Ob teh številkah in dejstvih se zastavlja vprašanje, kako dolgo bo sklad vzdržen. Poglejmo nekaj številk. Sklad se financira iz članarin upokojencev. Letna članarina v društvu upokojencev je 12 evrov. Upokojencev, ki spadajo pod okrilje ZDUS in vplačujejo v VPS, je 50.500. Na leto se torej v sklad prilije 606.000 evrov. Zdaj pa izračunajmo še odhodke. Lani je umrlo 3000 članov in na člana je šlo za pogreb 180 evrov, kar pomeni, da so iz vzajemnega sklada ZDUS svojcem umrlih članov nakazali 540.000 evrov.

Ob takih letnih prihodkih in odhodkih je vprašanje, ali bo lahko sklad še dolgo vzdržen oziroma kdaj bo zmanjkalo denarja. Tu moramo upoštevati še eno dejstvo. Na leto iz sistema izstopi okoli 1500 članov, se pravi se priliv v sklad v povprečju zmanjša za 18.000 evrov na leto. Če odštejemo še umrle, je to še 36 tisočakov manj. Povprečno je torej na leto v skladu okoli 54.000 evrov manj denarja.

Pod črto, če seveda ne upoštevamo, koliko denarja je dejansko v skladu, ker tega podatka na ZDUS ne želijo razkriti, vidimo, da je povprečni letni priliv v sklad 606.000, odliv pa okoli 540.000 evrov. Ostane torej 66.000 evrov. Če od tega odštejemo še umrle člane in tiste, ki izstopijo, torej ne plačujejo več članarine, kot rečeno, v povprečju 54.000 evrov, ostane zgolj 12.000 evrov. Dvanajst tisočakov, če sploh ne upoštevamo še kakih drugih stvari, ki se nemara financirajo z denarjem iz sklada.

10 ali 1 leto?

Ob teh podatkih se skladu ne obeta nič dobrega. Stališča vodstva ZDUS o vzdržnosti sklada nismo izvedeli, a predsednik upravnega odbora VPS Janez Malovrh je prepričan, da bo sklad vzdržen še deset let.

Pravilnik sklada

Da je to mogoče, so poskrbeli z nekaj »fintami«. Če se nekdo odloči, da je imel dovolj plačevanja v sklad, in zapusti društvo, ves denar, ki ga je vplačal, četudi bi plačeval 20 let, ostane na skladu. Do posmrtnine so upravičeni samo člani, ki imajo plačane vse članarine, tudi za leto, ko so umrli. Posmrtnino prejme samo tisti član, ki je plačeval najmanj pet let, se pravi, da se svojci upokojenca, ki je umrl in je vplačeval v sklad zgolj štiri leta, lahko prav tako obrišejo pod nosom za tistih 180 evrov. Vse to je jasno zapisano v pravilniku sklada. In je, kot rečeno, zagotovilo, da na leto v blagajni ostane nekaj več denarja kot tistih 12 tisočakov, ki smo jih naračunali.

Ne glede na to, da nekateri menijo, da bo sklad vzdržen še deset let, in drugi dvomijo celo o tem, da bo zdržal eno leto, so na ZDUS že dvakrat želeli sklad preprosto ukiniti. O tem so glasovali že dvakrat, pojasnijo na zvezi: »Zbor članov VPS je dvakrat glasoval o ukinitvi VPS, leta 2018 in 2019, in obakrat izglasoval, da se sklad ne ukine. Skladno s 23. členom Pravilnika o delu VPS ob ukinitvi pravice in obveznosti preidejo na člane VPS, in sicer sorazmerno, glede na število članov v času prenehanja.« Še posebej naj bi bil ukinitvi sklada naklonjen zdajšnji predsednik ZDUS Janez Sušnik, nekdanji predsednik državnega sveta, vendar člani VPS podpirajo, da se denar porabi. Kdaj bo to, bomo pa videli; a utegne biti veliko slabe volje med upokojenci, ki že leta vplačujejo v sklad, potem pa bi ostali brez denarja za svoj pogreb, če bi se denar iz sklada prej počrpal.

STA
Pod vodstvom Janeza Sušnika se je ZDUS že dvakrat želela znebiti sklada za posmrtnine.