VISOKI OBISK

Šarec s papežem Frančiškom tudi o financiranju katoliških šol

Luka Tetičkovič
27. 6. 2019, 12.49
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 13.08
Deli članek:

Premier Marjan Šarec se sestaja s papežem Frančiškom, kasneje se bo sestal še z njegovim tajnikom. Kaj bodo v Vatikanu zahtevali tokrat in kaj spet?

STA
Stisk roke med Marjanom Šarcem in papežem Frančiškom.

Pred današnjim odhodom v Vatikan se je Šarec že srečal z ljubljanskim metropolitom Stanislavom Zoretom, predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK). Tedaj je cerkvena stran poudarila, da med »odprtimi vprašanji« ostaja financiranje zasebnih šol v Sloveniji.

V konkretnem gre za cerkvene šole, pri čemer se je diskurz glede tega vprašanja spletel na podlagi sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ali rečeno po domače – konkordata. Deseti člen tega dokumenta namreč določa, da bo država podpirala (cerkvene) ustanove ob enakih pogojih, kot podpira druge tovrstne zasebne ustanove. S sklicevanjem na ta dokument se je Cerkev nehala boriti samo za status cerkvenih šol in se na ravni narativa začela boriti za status vseh zasebnih šol. Podobna »odprta vprašanja« so najverjetneje na sporedu tudi danes.

Močna pridiga glede katoliškega šolstva …

»Konkordat, ki ga Vatikanu ni uspelo doseči z vsemi državami, je bil pomemben, pa ne toliko za Slovenijo kakor za Sveti sedež, ki si je hotel utrditi položaj in politični vpliv v novi državi. Že takrat je postavljal zahteve, ki jih terja še danes, še posebej financiranje katoliškega šolstva in še nekaj podobnih postavk (zlasti vpliv v oboroženih silah),« zadevo komentira Tone Hočevar, dolgoletni dopisnik iz Rima.

STA
Marjan Šarec in Pietro Parolino

… in nekaj pobožnih želja glede migracij

Papež Frančišek bo glede financiranja zasebnega šolstva skoraj zagotovo popolnoma složen z zahtevami SŠK, povsem druga zgodba pa bo točka dnevnega reda o migracijah, kjer je stališče papeža popolnoma nasprotno stališču SŠK, ki glede tega vprašanja molči.

»Del slovenske politike, ki se razglaša za cerkvi bližnjega, odkrito nasprotuje papeževim pogledom na migracije in še nekatera druga mednarodna vprašanja. Pričakuje pa, da bo Frančišek dovolj odločno pritisnil na slovenskega premierja in dosegel financiranje zasebnega šolstva. Nasprotovanje papeževim naukom o odnosu do migracij je zato na slovenski politični sceni za trenutek potisnjeno v ozadje. Ofenziva je namenjena pričakovani zmagi v boju za financiranje katoliškega šolstva, to je tudi cilj vatikanske politike na slovenskih tleh,« pojasnjuje Hočevar.

Pravi dogovor bo s tajnikom

Stran od objektivov pa se bo Šarec konkretno pogovoril z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Pietrom Parolinom. »O vsem najbolj pomembnem, tudi o migracijah in spornem zakonu o financiranju zasebnega šolstva, se bo premier Šarec pogovoril s papežem Frančiškom, zlasti o spornih vprašanjih pa bolj podrobno z drugim človekom papeške države, državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Njegova funkcija je vplivna in odločilna, v civilnem svetu bi veljal za šefa vlade in tudi za šefa diplomacije. O dogovorih z državnim tajnikom uradna sporočila govorijo manj podrobno, vse najpomembnejše vedno izreče vrhovni šef Katoliške cerkve in papeške države,« poudarja Hočevar.