Odstrel

Medvedka "nevaren karakter" – upajo, da ne pride v novo okolje

R.T.
26. 6. 2019, 21.11
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 21.13
Deli članek:

Potem ko je postalo jasno, da medvedko, ki je v soboto zjutraj na Vrhu nad Želimljami poškodovala 80-letnico, čaka odstrel, so se tam včeraj zbrali aktivisti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Aktivisti so medvedki in njenima mladičema skušali pomagati s tako imenovano hrupno verigo, s tem pa, kot poroča spletna stran 24ur.com, medvedko naredili še bolj nervozno. Lovci zato svetujejo previdnost tudi prebivalcem okoliških krajev, ne le domačinom Vrha nad Želimljami in Gradišča.

Najslabše, kar se lahko zaradi hrupa zgodi, je, poroča omenjena spletna stran, da se medvedka umakne v novo okolje, kjer je ljudje ne poznajo kot nevarnost. Medvedke z mladiči od nevarnosti običajno bežijo, ta pa ni te vrste, pravijo lovci – ta želi nevarnost odstraniti, zato napade.

Omenjeni spletni portal navaja še lovskega čuvaja in vodjo Zavoda za lovstvo in naravovarstvo Miho Skerla, ki pravi, da je sledenje medvedu s tal lahko smrtna obsodba. Zakon namreč pravi, da se medveda lovi z visoke preže v dvojicah – v spremstvu lovca, ki ima izkušnje z lovom na medveda.