Iztirjenje vlaka v predoru Hrastovlje

Kerozin podtalnice izvira Rižane ni dosegel, dež bo stvari postavil na glavo

A.S./STA
26. 6. 2019, 06.58
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 12.41
Deli članek:

V predoru Hrastovlje na železniški proti proti Kopru se bodo danes ukvarjali predvsem z odstranjevanjem posledic torkovega iztirjenja tovornega vlaka, po katerem je prišlo do iztekanja kerozina iz dveh tovornih cistern. Skušali bodo odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj je prišlo do nesreče in ali je morda ogroženo vodno zajetje Rižane.

Bobo
Gorivo naj bi iztekala iz dveh cistern.

Spomnimo: 

Do nesreče je prišlo v torek popoldne. Do poznega večera je gasilcem in drugim enotam po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana uspelo bistveno zaustaviti iztekanje kerozina, a ne povsem. Iztekanje naj bi po njegovih besedah dokončno zaustavilo prečrpavanje še preostalega kerozina iz poškodovanih cistern, kar naj bi se zgodilo tekom noči.

Ključno vprašanje: kaj iztekanje kerozina pomeni za vodno zajetje Rižane?

Po oceni Šestana bi lahko skupaj izteklo od 40 do 50 kubičnih metrov kerozina, pri čemer pa se postavlja predvsem vprašanje, kaj to pomeni za vodno zajetje Rižane, ki se nahaja na tistem območju. Kot je povedala  vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski je vodoooskrba varna in pod nadzorom. "Okrepili smo odjeme iz obeh sosednjih vodovodov in prekinili neposredni zajem iz izvira Rižane. Zajem je na samem mestu, kjer izvira reka Rižana, kadar pa vode tam ni dovolj, imamo v zaledju našega izvira v Hrastoveljski dolini še dva črpališča, kjer črpamo podtalnico. S tem si pomagamo, da nadomeščamo to, kar izvir po naravni poti ne zmore. Kerozin je naftni derivat in plava na vodi, zato podtalnice še ni dosegel. Imamo srečo, da je sušno obdobje. Je pa kerozin tudi hlapen. To, da bo deževje izpralo kerozin v podtalnico je dejstvo in je neizogibno," je še dodala. 

predvsem pa bodo skušali zagotoviti ponovno prevoznost precej poškodovane proge. Po besedah direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesagre namreč za progo, ki mora biti na razpolago čim več časa.

Kraj nesreče si je v torek ogledala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, zato je pričakovati, da bodo kaj na to temo rekli tudi pristojni državni organi.

Krizni sestanek na sedežu vodovoda

Na sedežu Rižanskega vodovoda v Kopru se je malo pred osmo uro začel krizni sestanek v širši sestavi, na katerem razpravljajo o posledicah torkovega iztirjenja tovornega vlaka, po katerem je prišlo do iztekanja kerozina. Ključno bo ugotoviti, ali je morda prišlo do ogrožanja vodnega zajetja Rižane.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj pred začetkom sestanka ni mogel oceniti, kako dolgo bodo zasedali, zaradi velikega zanimanja javnosti pa obstaja verjetnost, da bodo po sestanku sklicali izjavo za javnost oz. novinarsko konferenco.

Po poročanju Radia Slovenija naj bi kerozin sicer iztekal iz ene in ne dveh cistern, kot je sprva zaokrožilo v javnosti, izteklo pa naj bi skupno okoli 10.000 litrov kerozina.