Evropska komisija

Slovenija glede vlaganj v inovacije na stopnji Romunije

Gašper Petovar
24. 6. 2019, 19.55
Deli članek:

EU je glede inovacijske uspešnosti prehitela Združene države Amerike. Inovacijska uspešnost od leta 2011 v Evropi konstantno raste in se je od takrat povečala že za 8,8 odstotka. Prednjačijo seveda skandinavske države, Finska, Švedska, Danska. Seveda tudi Nemčija. Slovenije žal ni med njimi. Je v družbi Romunije.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Še predlani je bila Slovenija med državami, ki so bile na lestvici močnih inovatork, skupaj z Nemčijo, Avstrijo, Francijo in Irsko. Evropska komisija je zaradi tega Slovenijo celo pohvalila v letnem pregledu, ker smo pokazali takšen napredek od leta 2010. Zdaj je Slovenija uvrščena med zmerne inovatorke. Ugotovljeno je celo, da sta Slovenija in Romunija najbolj zdrsnili po lestvici.

 100 tisoč novih delovnih mest naj bi v EU do leta 2027 prinesle prav inovacije.

Povečanje inovacijske uspešnosti

Zanimivo pri tem je, da v Evropski komisiji trdijo, da se je v osmih letih inovacijska uspešnost povečala v 25 državah Evropske unije. Predvsem v Litvi, Grčiji, Latviji, Veliki Britaniji, Estoniji, na Malti in Nizozemskem, Slovenija pa je poleg Romunije doživela največji padec. Pri čemer je na spletni strani ministrstva za gospodarstvo jasno zapisano, da so »za vzpostavitev inovativnega gospodarstva vlaganja v raziskave in tehnološki razvoj eden ključnih dejavnikov za konkurenčno sposobnost podjetij«. Na ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, trdijo, da so cilji njihovih ukrepov »povečanje podjetniških vlaganj v raziskave in razvoj, spodbujanje vključevanja slovenskega gospodarstva v mednarodne znanstveno-raziskovalno programe, spodbujanje zaposlovanja oziroma usposabljanje raziskovalcev in razvojnikov v gospodarstvu ter izgradnja inovacijske infrastrukture v podporo nacionalnemu sistemu inovacij«.

Spodbujanje inovacij?

 Glede na evropsko lestvico nekaj ne deluje, kljub ukrepom tehnološkega razvoja, kot jih imenujejo na ministrstvu za gospodarstvo. Ti ukrepi bi namreč morali pospeševati zasebna vlaganja v raziskave in razvoj, za to je na voljo celo nepovratni denar, ki bi spodbujal raziskave in razvoj v podjetjih, celo davčne olajšave za te namene so na voljo s strani ministrstva. Pa kljub vsemu Slovenija na področju inovacij in vlaganja v inovacije pada glede na stanje v EU.

STA
Inovacije bodo v Šempetru pri Gorici.

Naša država je bila še predlani po lestvici EU med močnimi inovatorkami, skupaj z Nemčijo in Francijo, danes spada med zmerne inovatorske države. Poleg Romunije je Slovenija najbolj padla na lestvici. 

Inovacije pogoj za gospodarsko rast

 Tako stanje pa se seveda pozna tudi na gospodarski rasti. Pri nas sicer gospodarska rast je, vendar je v veliki meri odvisna od Nemčije, kakšno rast bi šele imeli, če bi ostali na ravni Nemčije, kar zadeva inovacije, kot smo bili pred dvema letoma. Glede na podatke Evropske komisije naj bi bili kar dve tretjini gospodarske rasti, po ekonomski krizi, zasluga inovacij. Zato ne čudi, da EU spodbuja inovacije. Predvidevajo celo, da se bo v 25 letih vsak evro, vložen v inovacije, odražal v kar 11 evrih BDP. Denar za inovacije in razvoj bo na voljo tudi v programu Obzorje Evropa. Evropski cilji glede inovativnosti so namreč visoki. Ocenjujejo, da bodo od leta 2021 do 2027 inovacije, raziskave in razvoj dali kar 100.000 novih delovnih mest. Vprašanje pa je, koliko delovnih mest se bo na ta račun ustvarilo v Sloveniji. Še posebej če nam bo zadovoljivo to, da namesto s Švedsko in Finsko na področju inovacij tekmujemo z Romunijo.