Obupana

Mlada mamica je vsa skrušena, saj nima sredstev za sinovo zdravljenje

Polona Krušec
23. 6. 2019, 15.18
Posodobljeno: 23. 6. 2019, 15.18
Deli članek:

Neli Tejlor iz Kranja se je znašla v težki situaciji. Ostala je sama z bolnim sinom. S solzami v očeh pripoveduje o stiski, ki jo preživlja, in zato vas, dragi bralci, prosi za pomoč.

Sašo Švigelj
Neli je s sinčkom pristala v hudi stiski.

Vse skupaj se je začelo, ko je bil Aljan star malo manj kot dve leti. »Takrat sem ga peljala na cepljenje proti ošpicam. Nekaj dni po tem se je sin povsem spremenil,« nam je povedala njegova mama.

Sašo Švigelj
Neli želi izkazati hvaležnost našim bralcem s to pozornostjo, ki jo je pripravila.

»Iz srca bi se rada zahvalila vsem, ki boste pomagali meni in mojemu Aljanu, ki tako trpi s to boleznijo, jaz pa z njim,« je sporočilo mamice Neli Tejlor vsem vam, spoštovani bralci.

Dejala je, da ni mogla verjeti svojim očem, ko ga je neko jutro po tem prišla budit v njegovo sobico. »Fantek je svojo posteljico dobesedno razstavil na kose, bil je agresiven, odsoten, čisto drugačen. Če sem ga poklicala po imenu, se ni odzval, niti očesnega stika ni vzpostavil z mano. Ne morete si predstavljati, kakšen šok je bil to zame. Tisti dan se mi je življenje povsem sesulo. Dva dni sem bedela in samo jokala,« se z grenkobo spominja Neli iz okolice Kranja.

Šokirana zdravnica

Odločila se je, da bo sina odpeljala k zdravniku. »Odšla sva k pediatru in zdravnica je bila zelo nejevoljna. Dejala je, da z njim ni nič narobe. Potem pa sem ji predlagala, da dečka pustim za pet minut samega z njo, da bo videla, kaj se dogaja. Sicer je bila šokirana nad predlogom, grozila je celo, da bo poklicala policijo, saj da ne morem kar tako pustiti otroka pri njej, a je potem vseeno pristala,« opisuje bridko izkušnjo iz ordinacije.

Sašo Švigelj
Dečku se trudi pomagati kolikor le gre, a sredstva ji vsega, kar bi mu želela zagotoviti, ne omogočajo.

Neli Tejlor nadalje priča, da je pediatrinja po nekaj minutah prišla ponjo in se ji nemudoma opravičila, saj je tudi sama spoznala, da z otrokom res nekaj ni v redu. Dobila sta napotnico za avtistično ambulanto in psihologa. Tam so po nekaj obiskih tudi dojeli, da ima fantek avtizem, kompleksno pervazivno razvojno motnjo z nevrološko-biološko osnovo, ki se pojavi v otroštvu. Kaže se predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, verbalne in neverbalne komunikacije

Trenutek sreče

»Sicer sin ni videti bolan, ko pa si z njim nekaj časa, ti je takoj jasno, da je kar hudo,« priča Neli in doda, da je zanjo najhuje to, da fantek pri svojih osmih letih, kolikor jih ima danes, sploh ne govori, prav tako je še v pleničkah. Dečku se trudi pomagati, kolikor le gre, a ker je mama samohranilka, pa tudi zaradi svojih zdravstvenih težav ne more opravljati redne zaposlitve, Aljanu zelo težko zagotovi, kar potrebuje.

osebni arhiv
Ta temnolasi fantek nujno potrebuje prehranske dodatke in zdravila, ki pa niso poceni.

»Moj sin je na brezglutenski in brezlaktozni dieti, saj je znano, da to pri avtizmu pomaga. Že samo zagotavljanje take prehrane zanj je zalogaj, a se trudim na vse pretege. Omogočam mu tudi prehranske dodatke. Ti za tri mesece stanejo okoli 400 evrov, a so nujni in rezultati njihovega uživanja so že vidni. Nedavno je začel voziti kolo brez pomožnih kolesc. Joj, kako sem bila ponosna na ta njegov napredek, zato vem, da moramo vztrajati pri tej terapiji.«

Vrtoglave cene

Nelin bližnji znanec, gospod Janez, je zanjo odprl račun, prek katerega ji lahko nakažete donacije. TRR: SI56 0510 070 452 55 861, Janez Arnol, Žirovnica 41, 4274 Žirovnica, koda namena: char, namen: za Aljana. 

Pred časom se je s sredstvi, ki jih je prejela od humanitarne akcije naše medijske hiše, poimenovane Dobrodelni dan, odločila opraviti nekaj testov, ki bi še bolj razjasnili sinovo stanje. V Avstralijo je na posebno testiranje poslala vzorec njegovih las in urina in rezultati, ki jih je prejela, so bili porazni. »Aljan ima močno povišane ravni aluminija, arzena, barija, kadmija, svinca, živega srebra, urana in še nekaterih drugih težkih kovin. Z njimi je zastrupljen. Ni varne ravni teh strupov v telesu, vsaka količina je škodljiva. Jih pa načeloma telo odstrani samo, razen če presnova ne deluje pravilno. Takrat se ti te kovine nabirajo v celicah, tudi možganskih, in trpi normalen razvoj,« je pojasnila mamica. Malček torej potrebuje razna dopolnila, ki bi čistila toksine iz njegovega organizma. Neli si močno prizadeva tudi, da bi prejemal prehransko dopolnilo RENS H, ki menda daje izjemne rezultate pri avtistih, pa tudi to ni poceni. Na mesec bi za nakup slednjega porabila 300 evrov.

»Vaše bralce bi prosila za pomoč. Ne zmorem sama. Zelo bi bila hvaležna, če bi mi lahko pomagali, ali pa da bi se našel kakšen donator kot podjetje, ki bi me lahko vzel pod svoje okrilje in nama s sinčkom vsaj nekaj časa pomagal pri zagotavljanju dopolnil in zdravil. Moj sin res trpi s to boleznijo. Jaz pa z njim,« v solzah pravi Neli Tejlor, ki se nadeja, da ji v težkem položaju lahko ponudimo roko.