Vremenske neprilike

Opozorilo: danes možne močnejše nevihte s točo

J.P.
22. 6. 2019, 11.16
Posodobljeno: 22. 6. 2019, 13.54
Deli članek:

Danes bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, te bodo pogostejše sredi dneva in popoldne.

Facebook/Neurje.si/Nataša Fricelj
Danes je spet možna toča.

Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasno še krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo na Primorskem manj verjetne. Možne bodo tudi močnejše nevihte. Ponekod bo prehodno zapihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do okoli 29 stopinj Celzija.

Na Agenciji RS za okolje so izdali opozorilo, da so predvsem sredi dneva, popoldne ter zvečer možne močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in točo.

Spet vroče

V ponedeljek in torek bo sončno in spet vroče. Predvsem v ponedeljek bo na Primorskem še pihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodnik.

Biovreme

V soboto in nedeljo bo vremenski vpliv obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, lahko bodo okrepljeni tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje občutljivih ljudi bo moteno. Priporočena sta dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Zemeljski plazovi

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Uprava RS za zaščito in reševanje je za zdaj sporočila, da se je okoli 11.30 v Podpeci v občini Črna na Koroškem na lokalno cesto sprožil zemeljski plaz. S pomočjo delovnega stroja ga bodo odstranili lokalni gasilci.

Težave na Koroškem

Za zdaj o največjih težavah zaradi vremena Uprava RS za zaščito in reševanje poroča s Koroške. Na Prevaljah je tako meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka, na cesto Prevalje-Leše pa sta se sprožila dva zemeljska plazova. Gasilci so en plaz že očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ostala vozila. Plaz se je sprožil tudi na cesto Breznica-Strojna. S pomočjo delovnega stroja ga odstranjujejo gasilci.

V Mežici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, s protipoplavnimi vrečami pa so jo zaščitili mežiški gasilci. Zaradi zemeljskega plazu je medtem zaprta cesta Onkraj Meže proti kmetiji Jež, urejajo pa jo delavci občinskega komunalnega podjetja in pripadniki civilne zaščite.

V Podpeci v občini Črna na Koroškem se je medtem plaz sprožil na lokalno cesto. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili lokalni gasilci.