Interpelacija

Zagovorniki interpelacije vztrajajo pri očitkih

A.S./STA
21. 6. 2019, 21.36
Posodobljeno: 22. 6. 2019, 08.38
Deli članek:

Izredna seja DZ o interpelaciji SDS zoper ministra za obrambo Karla Erjavca se je popoldne nadaljevala z razpravo poslank in poslancev. V koaliciji so izpostavljali nesmiselnost interpelacije, njeni zagovorniki pa so vztrajali pri zapisanih očitkih.

Bobo
Državni zbor je današnjo izredno sejo o interpelaciji zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je 10. maja vložila SDS, začel z dopolnilno obrazložitvijo predlagateljice.

Poslanci SDS ministru med drugim očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe in laži v primeru nočnega streljanja na Počku, kar pa Erjavec zavrača.

Interpelacija ne bo uspela, ker je neosnovana, je dejal popoldne. "Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ni bila zlorabljena, ker če bi bila, bi moral biti ovaden in pridržan," je opozoril. Pri tem je dodal: "Če bom res naredil kakšno napako, bom sam odstopil." V SDS si po njegovih besedah želijo samo, da bi vlada padla.

Slovenska vojska (SV) je zaradi Erjavca ogrožena, je menil poslanec SDS Franc Breznik. Bistvo interpelacije je po njegovih besedah menjava ključnih kadrov v SV. Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc po njegovi oceni nima potrebne legitimitete.

Minister Erjavec je med drugim z neustreznim vodenjem in kadrovanjem zapravil še tisti ugled, ki ga je SV imela, je dejal Branko Grims iz SDS. V interesu države bi bilo po njegovih besedah, da ima SV ministra, ki jo bo ustrezno predstavljal. Po njegovi oceni je problem vprašanje ugleda in vodenja SV.

Iva Dimic iz NSi je ocenila, da imajo na ministrstvu za obrambo težave. "Vojakov ni in vojska je na pol bosa," je dejala. Še zlasti pa imajo po njenih besedah težave s tem, koga napotiti na razne misije.

Poslanec SNS Dušan Šiško pa je Erjavcu očital, da nima čuta odgovornosti in da se za vsako ceno drži položaja. Kot predsednik stranke DeSUS, ki se zavzema za upokojence, pa starejše zavaja, je menil.

Koalicijski poslanci so bili po drugi strani kritični do vlagateljev interpelacije. Institut interpelacije po besedah Jožeta Lenarta iz LMŠ ni namenjen igri posameznikov, ampak morajo biti obtožbe jasno utemeljene. Očitki v tokratni interpelaciji, ki so neosnovani, pa si ne zaslužijo prostora v resni demokratični družbi, je menil.

Po besedah poslanke LMŠ Tine Heferle je interpelacija sicer popolnoma legitimno orodje, vendar SDS s tako vsebino zmanjšuje vrednost temu institutu. Tokratna interpelacija po njeni oceni "ni na mestu in ni ničemur podobna".

Če predstavniki vojske začnejo prijateljevati s politiko, je vzrok za skrb, pa je menil Jani Möderndorfer iz SMC. V času miru je mesto vojske namreč v kasarni, je dejal. Nekdanji poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc, ki ga je Erjavec po mnenju SDS razrešil nezakonito, je po poslančevem mnenju v tem primeru nasedel politiki.

"SDS hoče za vsako ceno rušiti vse," je ocenil poslanec LMŠ Robert Pavšič. Težava zanje ni stanje v SV, ampak osebno minister Erjavec in predsednik vlade Marjan Šarec, je menil.

Glede na predstavitve stališč poslanskih skupin sicer ni pričakovati, da bo SDS uspela z interpelacijo. Poleg SDS so ji podporo napovedali v NSi in SNS, koalicijske stranke pa so jo označile za zlorabo instrumenta opozicijskega nadzora. Levica ne sodeluje v razpravi.