Predlagatelji interpelacije Erjavcu med drugim očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe ter laži v primeru nočnega streljanja na Počku. Zvonko Černač (SDS) je prepričan, da je "minister tako objektivno kot subjektivno odgovoren za to, kar navaja interpelacija". Po njegovih besedah je Erjavec izgubil vso kredibilnost in večino ministrovanja porabi za zaščito svojega položaja. Pri tem je ministrovo zavračanje očitkov iz interpelacije označil za neprepričljivo in neuspešno.

Zahtevo za razrešitev podpirajo tudi v NSi. Jožef Horvat je ob tem dejal, da je Erjavec neposredno odgovoren za slabo stanje v Slovenski vojski (SV) in za zlorabo obrambnega resorja, pri čemer je izpostavil vlogo obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pri razrešitvi poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Horvat je dejal, da bi bilo treba za izboljšanje stanja v SV nemudoma sprejeti ustrezne ukrepe, a jih minister zgolj obljublja. Opozoril je na kadrovski osip v SV, porušeno razmerje med vojaki, podčastniki in častniki ter na vse bolj zastarelo oborožitev. Pritrdil je tudi ugotovitvam in sklepom komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) v zvezi z ministrovo odgovornostjo.

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da do današnje interpelacije sploh ne bi smelo priti, saj Erjavec niti ne bi smel biti minister za obrambo. Po Jelinčičevih besedah se je namreč že večkrat izkazal kot slab minister. Po njegovih besedah je koncept vojaške obrambne strategije zgrešen. Izpostavil je pomanjkanje vojakov in se zavzel za naborniški sistem. Obregnil se je tudi ob dejstvo, da vojaki ob meji patruljirajo brez policijskih pooblastil in dodal, da je bistvo vojske varovati državno mejo.

Dobro navedel protiargumente

Nasprotno so v strankah koalicije ocenjevali, da je Erjavec v odgovoru na interpelacijo navedel dobre protiargumente in prepričljiva pojasnila, da do zlorabe OVS ni prišlo. Tako so interpelacijo večinoma označili za del poskusa SDS, da bi v boju za oblast načela odnose v koaliciji ter kot zlorabo instrumenta opozicijskega nadzora.

Franc Jurša (DeSUS) je ocenil, da interpelacija ni zgolj zlonameren napad na ministra Erjavca, temveč tudi nevarno načenja varnost vseh državljanov. "Interpelacija je farsa in predstava, ki vnaša ideološki razdor," je dejal. Po njegovih besedah so očitki iz vrst SDS "očitki proti interesom države". Opozoril je, da je praksa Knovsa v zvezi z interpelacijo sporna in kaže na zlorabo nadzorne komisije za politične cilje. Dodal je, da se bo ob koncu današnje izredne seje DZ pokazalo, "komu je mar za državo".

Podobno je poslanec Samo Bevk v imenu poslanske skupine SD ocenil, da je napad na predsednika koalicijske partnerice in ministra državotvornega resorja "šolski primer zlorabe instrumenta interpelacije za striktno parcialne politične interese". Tudi on je SDS očital zlorabo Knovsa, ki se je spremenil v preiskovalno komisijo o delu Erjavca in dodal, da je instrumentalizacija stalnega delovnega telesa DZ dejanje, ki ni ne državotvorno niti domoljubno. Hkrati pa obžalujejo, da bo ali je po nekaterih informacijah že "škodovala odnosom v Slovenski vojski in širšem obrambnem sistemu in načela kredibilnost Slovenije v odnosu do tujih partnerjev in v mednarodnem prostoru".

Tudi Jerca Korče iz LMŠ je bila kritična do ravnanj SDS. Ob številnih interpelacijah, ki so jih vlagali v preteklosti, je med drugim dejala, da to kaže na iracionalno presojo predlagateljev glede tega, kdaj uporabiti ta instrument. Zapisano v tokratni interpelaciji po mnenju LMŠ predstavlja nedopustne manipulacije, predlagateljeva želja po prikazu prekoračitve pooblastil OVS, pa je povsem neresna. Problemi v vojski imajo po njenih besedah dolgo brado in jih nikakor ne gre pripisovati samo ministru Erjavcu in pomanjkanju sredstev za obrambo, ki jih je sicer ta vlada dvignila. Edina kritika ministra, ki jo sprejema, pa je, da je ob dogajanju na Počku zamudil priložnost, da bi pragmatično ostal tiho.

Andrej Rajh (SAB) je interpelacijo označil "za ostanek predvolilne kampanje SDS". Dejal je, da si razlogi za razrešitev ministra, ki jih navajajo v SDS, ne zaslužijo podpore. Spomnil pa je tudi na zavezo koalicijskih partneric, da ne bodo rušile lastnih ministrov. Napovedal je, da bodo v SAB spoštovali zavezo, to pa pričakujejo tudi od drugih v koaliciji.

Igor Zorčič je napovedal, da v SMC ne bodo podprli interpelacije, ki ne koristi ne SV ne nacionalno-varnostnemu sistem nasploh. Ocenil je, da so nekateri očitki v interpelaciji povsem neutemeljeni, nekateri pa bi si vendarle zaslužili konstruktivno razpravo. Pri tem je izrazil nestrinjanje z očitki SDS v zvezi z razrešitvijo poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca in streljanjem na Počku. Po njegovih besedah sta obe razlagi izrazito prežeti s politično presojo. Zorčič je tudi izrazil pričakovanje, da bo minister Erjavec z ustreznimi ukrepi, vključno s posodobitvijo zakonodaje, čim prej poskrbel za izboljšanje obrambnega sistema.

Miha Kordiš pa je napovedal, da v Levici ne bodo sodelovali v razpravi in glasovanju o interpelaciji. Odločitev je utemeljil z besedami, da ne želijo biti udeleženci boja "Natovih lakajev in hlapcev" o tem, katero orožje se bo kupovalo za SV. Erjavcu je očital, da je slab minister za obrambo, vladi pa, da SV spreminja v potrošnika povsem nepotrebne oborožitve. Veliko večino predstavitve stališča Levice do interpelacije pa je Kordiš namenil sodelovanju Levice z vlado, pri čemer je bil kritičen do nasprotne strani.

Da bi interpelacija uspela, mora razrešitev Erjavca podpreti 46 poslancev in poslank.