Ogroženi temperaturni rekordi

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature tudi do 40 stopinj Celzija?

S.R.
19. 6. 2019, 18.48
Posodobljeno: 19. 6. 2019, 19.02
Deli članek:

Prvemu vročinskemu valu, ki je pred dobrim tednom zajel naše kraje in ki so ga spremljale značilne vročinske nevihte s silovitimi nalivi in točo, je sledila kratka osvežitev. Nevihtam smo priča tudi danes, vse pa kaže, da bo zadnji del junija na nebu vladalo sonce, v ozračju pa huda vročina.

Neurje.si/wetterzentrale.de
Čaka nas drugi vročinski val.

Resnici na ljubo bi vremenskim razmeram, ki nas spremljajo zadnjih nekaj dni, težko rekli osvežitev, temperature so se namreč spustile zgolj za kakšno stopinjo. Kar bo tej kratki »osvežitvi« sledilo že naslednji teden, pa spet obeta peklenske temperature. Za številne »sovražnike« sonca je zdaj pravi čas, da začnejo razmišljati o zavetju. 

»Vse kaže, da se nam obeta nov, letošnji 2. vročinski val. Nekateri meteorološki izračuni pa nakazujejo na to, da bo naslednji teden v precejšnjem delu Evrope zares izjemno vroč za mesec junij,« so zapisali pri Neurje.si. Po njihovih napovedih bi se lahko namreč temperature v drugi polovici tedna tudi pri nas dvignile krepko nad 35, ponekod celo do 40 stopinj Celzija, s tem pa bodo »močno ogroženi junijski temperaturni rekordi.« 

Pri Neurje.si sicer poudarjajo, da »tako ekstremno vročino kažejo le nekateri izračuni meteoroloških modelov, vendar je kaj takega v prihodnjem tednu povsem možno.« Modeli pa vsekakor napovedujejo nov vročinski val,vendar bo več njegovi inteziteti in časovnemu obsegu znanega v prihodnjih dneh, zlasti ob koncu tega tedna. 

Kaj je vročinski val?

Kot je na podcastu agencije Arso pojasnila meteorologinja Neža Lokošek, še do pred dveh let ni bilo jasne definicije tega, kaj izraz vročinski val sploh pomeni. V strokovni literaturi naj bi se tega problema lotili na več različnih načinov, enega od teh pa smo nato prevzeli tudi v Sloveniji. »Odločili smo se, da bo pri nas vročinski val definiran kot vsako obdobje, dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže nek izbran temperaturni prag,« je pojasnila Neža Lokošek. Te pragove imamo v Sloveniji tri, in sicer mora na Primorskem povprečna dnevna temperatura doseči ali preseči 25 stopinj Celzija, v nižjih delih vzhodne in osrednje Slovenjije je ta meja pri 24 stopinjah Celzija, v višje ležečih predelih pa mora povprečna temperatura preseči 22 stopinj Celzija.

Pa ventilatorji? 

Čeprav se nam zdi, da nam godijo, obstajajo okoliščine, ko ventilatorji pri lajšanju vročine postanejo ne samo neučinkoviti, temveč nam celo škodijo, pravi Lokoškova. Pri temperaturah 35 stopinj Celzija ali več si bomo po njenih besedah z ventilatorjem storili več škode kot koristi, saj je takšna približna temperatura na površini človeške kože. »Z znojenjem telo poskrbi, da se tanka plast zraka okoli človeškega telesa shladi pod temperaturo okolice, s tem pa nam je nekoliko bolj vzdržno. Ob prisotnosti vetra iz ventilatorja pa ob naše telo konstantno prihaja višja temperatura zraka, zato telo porabi več napora in energije, da ta nov topel zrak ohladi,« pojasnjuje. Več informacij o vročinskih valovih lahko izveste v podcastu na tej povezavi.