Nujna sanacija

Ribe plavale na hrbtu, potrebna je bila urgenca

Mojca Zemljarič / Dolenjski list
20. 6. 2019, 07.00
Deli članek:

Na ribniku v Ljudskem vrtu, ki velja za priljubljeno shajališče vseh generacij Ptujčanov, zlasti stanovalcev iz okoliških blokov, je bila minuli petek znova potrebna intervencija gasilcev.

Peter Mesarič
Žalosten pogled na ribnik Ljudski vrt v petek zjutraj.

Ob nekoliko ekstremnejših vremenskih pojavih (dež ali suša) ribnik povzroča težave. Lani pozno spomladi je razlitje vode iz ribnika ogrožalo bližnjo Osnovno šolo Ljudski vrt. Brez pomoči gasilcev in strojnih posegov bi bila takrat šola po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič zagotovo pod vodo. V petek, 14. junija, je bilo posredovanje gasilcev nujno zaradi upada vodostaja in pomanjkanja kisika v vodi, kar je bila posledica visokih temperatur, ki so trajale več dni. Stanje je bilo precej resno, nekaj rib je tudi poginilo.

Peter Mesarič
Z izkopom so poglobili dno in odstranili nekaj usedlin.

Razmere opazili mimoidoči

Da je z ribnikom spet nekaj narobe, so v četrtek opazili mimoidoči, med njimi Peter Mesarič. V petek zjutraj je preveril stanje in ugotovil, da je še slabše kot dan prej. Nemudoma je stopil v stik z županjo mestne občine Ptuj Nuško Gajšek in ta je poskrbela za hitro intervencijo.

STA
Nuška Gajšek je poudarila, da bo treba pred sanacijo izvesti prenos zemljišč z države na lokalno skupnost, pripraviti dokumentacijo in pridobiti dovoljenja.

Na pomoč so prišli gasilci PGD Ptuj in strojniki Javnih služb Ptuj.Gasilci so poskrbeli za dotok vode, strojniki so iz ribnika izkopali in odstranili okoli 40 kubičnih metrov usedlin. Čeprav se je intervencija tudi tokrat končala uspešno, pa vsakoletno urgentno reševanje ribnika ne bo prineslo trajne rešitve. To bi lahko dosegli le s celovito sanacijo, po najoptimalnejšem scenariju bi jo bilo mogoče opraviti prihodnje leto. Županja je poudarila, da bo treba najprej izvesti prenos zemljišč z države na lokalno skupnost, pripraviti dokumentacijo in pridobiti dovoljenja. Zgradili bi zadrževalnik, sanirali ribnik in njegove brežine. Letos bodo iz ribnika odstranili zarast. Celovito sanacijo z zadrževalnikom bi po besedah županje lahko izvedli in zaključili prihodnje leto.

Peter Mesarič
Gasilci so z različnimi metodami poskrbeli za dotok sveže vode.