Slovenska policija

Skupnega nadzora na meji z Italijo še ne bo kmalu

Gašper Petovar
20. 6. 2019, 07.00
Deli članek:

Generalna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar je že maja potovala v Rim k italijanskemu kolegu, da bi dorekla Cerarjevo pobudo o skupnem nadzoru slovensko-italijanske meje, ki so jo diplomati označili za norost brez primere. Policija se o smotrnosti pobude, kot kaže, ni spraševala.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Bobnarjeva se je v Rimu srečala z generalnim direktorjem italijanske policije Francom Gabriellijem in pogovorila sta se o podrobnostih sodelovanja med policijama v obliki mešanih patrulj na slovensko-italijanski meji. Mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov naj bi patruljirale na obeh straneh meje, »in sicer na odsekih, kjer prihaja do zgostitev nedovoljenega prečkanja meje«, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi. Ob tem pa poudarjajo, da bi sodelovanje poleg patruljiranja prispevalo k boljši in hitrejši izmenjavi informacij, spoznavanju terena v sosednji državi za primere čezmejnega zasledovanja, mešane patrulje naj bi prav tako dale »jasen signal tihotapcem, da vstop v drugo državo še ne pomeni, da ne bodo procesirani v državi, iz katere so zbežali«.

STA
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Zbogom, schengen

Kritiki se seveda sprašujejo, zakaj bi Slovenija zapravljala denar, energijo in ljudi za varovanje meje, ki je po vstopu v schengenski prostor ni več, namesto da bi izvajali učinkovitejše varovanje in nadzor meje med Slovenijo in Hrvaško. Od tu je večina nezakonitih migrantov, ki čez Slovenijo pridejo v Italijo. Nekdanji notranji minister Dimitrij Rupel celo trdi, da bi se Slovenija s tem sodelovanjem sama izločila iz schengna, saj bi za zunanjo schengensko mejo priznala italijansko-slovensko. Tudi nekateri drugi diplomati delijo to mnenje. »To, kar je naredil Cerar, je zelo nenavadno in ne morem si misliti, da je to naredil sam, da je to njegova lastna ideja, brez nekih interesov v ozadju. Če pa je to njegova lastna poteza, bi ga bilo treba dati v prisilni jopič, ker je nor,« o Cerarjevi pobudi poudarja dolgoletni veleposlanik Borut Trekman.

Kje bo nadzor? Italijani in Slovenci naj bi skupaj patruljirali na področju policijskih uprav Koper in Nova Gorica na slovenski strani ter na območju IV. operativne cone v Italiji. 

Policija brez odgovorov

Pobuda bo zaživela, je slišati na policiji in ministrstvu za notranje zadeve. Kdaj, sicer še ni jasno. Na policiji namreč ne morejo dati nobenega konkretnega odgovora niti o številu policistov, ki bodo šli na slovensko-italijansko mejo, niti glede stroškov, ki bodo zaradi tega nastali. Prav tako se ne ve, ali ima Slovenija dovolj policistov za varovanje meje z Italijo ter hkrati uspešno varovanje meje s Hrvaško in opravljanje ostalih nalog policije. Dejstvo pa je, da so policisti večkrat opozorili, da so kadrovsko podhranjeni.

Priprava načrta varovanja

Vse skupaj je za zdaj na načelni ravni, kljub pogovorom med generalno direktorico slovenske policije in italijanskim kolegom, saj še niso natančno določili načina izvajanja, to je treba doreči na operativni ravni. Ta načrt naj bi pripravil strokovni svet, potem pa bo treba vso stvar uskladiti še z Italijani. Kdaj bo načrt pripravljen, se še ne ve. Prav tako na policiji ne vedo, kdaj se bodo sestali strokovnjaki, ki bodo pripravili načrt, skoraj zagotovo ne pred počitnicami.

Jasno je edino to, da se bodo skupne aktivnosti slovenske in italijanske policije izvajale na področju policijskih uprav Koper in Nova Gorica na slovenski strani ter na območju IV. operativne cone v Italiji.

Slovenska policija: "Italija tak ukrep že izvaja na meji s Francijo, Švico in Avstrijo in rezultati so vidni." 

Nadzor z Italijo – ja, z Avstrijo – ne

Po besedah Mira Cerarja, nekdanjega predsednika vlade in aktualnega ministra za zunanje zadeve, je treba dodatno okrepiti varovanje slovenske meje z Italijo zaradi migrantov, ki prek Slovenije nezakonito prihajajo v Italijo. Pri čemer je to svojevrsten paradoks, saj je Cerar zelo kritičen do Avstrijcev, ki so okrepili nadzor avstrijske meje s Slovenijo iz istega razloga. Prav tako je nenavadno, da tako Cerar kot predsednik vlade Marjan Šarec trdita, da je naša južna meja dobro zavarovana in nadzorovana, a prav prek južne meje prihajajo v Slovenijo migranti, ki nadaljujejo pot v Avstrijo ali Italijo. »Ne vem, kako lahko Slovenija odklanja avstrijsko kontrolo na slovensko-avstrijski meji, če sprejema – ali celo spodbuja – kontrolo na slovensko-italijanski meji,« je že pred časom za naš časopis Cerarjevo pobudo komentiral dolgoletni slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

M.B.J.
Migranti državno mejo prehajajo tam, kjer ni začasnih tehničnih ovir.

Tako na ministrstvu za notranje zadeve kot na policiji glede skupnega varovanja ne vedo povedati nič konkretnega in, kot kaže, v kratkem ne bo nobenega konkretnega načrta za skupno varovanje. Realno je torej pričakovati, da bodo skupne patrulje začele nadzorovati slovensko-italijansko mejo šele proti koncu leta ali pa prihodnje leto.