Tudi po nesreči ostaja aktiven

Zavrtelo se mu je in Jaka je s strehe omahnil v globino

P.K.
18. 6. 2019, 20.30
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 10.35
Deli članek:

Delal je na strehi, ko se mu je nenadoma zavrtelo. Odločil se je, da bo zaradi tega raje stopil na tla, a na poti do tja je doživel padec. Poškodbe so bile zelo hude.

osebni arhiv
Mladenič iz Dolenjske je s svojo pozitivnostjo v izreden navdih svoji okolici.

Pet let bo minilo v začetku julija, odkar je doživel delovno nezgodo. Pri sestopu s strehe mu jena lestvi spodrsnilo, tako da je padel pet metrov globoko in ostal hrom od pasu navzdol. 

A življenje Jake Žabkarja po tem udarcu ni postalo temno in žalostno; mladenič je še vedno zelo aktiven in pozitiven, predvsem pa poln upanja, da bo morda nekoč, saj medicina iz dneva v dan bolj napreduje, celo shodil.

Padec na tla

Jaka nam pove, da se nesrečnega poletnega dne še zelo dobro spominja. Na vrhu strehe se mu je začelo vrteti in vedel je, da mora čim prej na varno. »Mislil sem, da bom situacijo rešil sam, zato sem se po lestvi hotel spustiti na tla. Danes bi v takem primeru ravnal drugače; poiskal bi si zavetje na strehi,« pravi 32-letnik. Ko je obležal na tleh, najprej ni vedel, kaj se dogaja, ko pa se je zavedel, je spoznal, da ne more premikati nog, v križu pa se je razvila izjemno močna bolečina. Odpeljali so ga v ljubljanski klinični center, kjer so ga operirali. Tam je ostal en mesec, sledili so še trije meseci rehabilitacije v URI Soča, kjer so mu pomagali, da se čim bolj osamosvoji.

JA
Jaka je tudi po nezgodi ostal zelo aktiven. Sploh veliko mu pomeni kolesarjenje.

In res je Jaka danes zelo samostojen; živi na svojem, sam si kuha, pospravlja, skratka, skrbi zase, le pri nekaterih opravilih mu pomagajo. S podporo donatorjev in podjetij si je pred leti kupil lasten avto, pa tudi kolo, da bo še naprej lahko čim bolj mobilen in aktiven. To, da se giblje, mu zelo veliko pomeni. Tudi pred usodnim dogodkom je namreč njegovo življenje zapolnjeval šport, predvsem kolesarstvo.

Upa, da mu boste pomagali

Žabkarju vsakih pet let pripada nov invalidski voziček na ročni pogon; ta stane malo več kot 3700 evrov, kar je zanj veliko, zato potrebuje pomoč dobrih ljudi. »Za invalidski voziček krije zavarovalnica samo tisoč evrov, ostalo pa moram doplačati sam. Prejemam minimalno pokojnino in dodatek za invalidnino. Na mesec porabim 400 evrov za plačilo najemnine, hrano in položnice. Kot to poravnam, mi ne ostane nič denarja, tako da si preprosto ne morem privoščiti vozička, ki ga sicer nujno potrebujem za čim bolj normalno funkcioniranje in mobilnost. V kolikor se bodo vaši bralci odločili, da mi pri nakupu vozička finančno pomagajo, jim bom zelo hvaležen,« je njegova prošnja.