Premier opozarja

Marjanu Šarcu ukradli identiteto

J.P.
18. 6. 2019, 08.15
Posodobljeno: 18. 6. 2019, 08.25
Deli članek:

Nekdo brez premierjeve vednosti komunicira v njegovem imenu.

Bobo
Marjan Šarec

Uporabniki družabnega omrežja Facebook so opazili, da se s profilom slovenskega predsednika vlade dogaja nekaj nenavadnega, da nekdo komunicira v njegovem imenu. Marjan Šarec se tega ni zavedal.

Kot je zapisal, gre za lažni profil oziroma krajo identitete, saj da sam nikakor ne uporablja takega načina komunikacije. Njegovo sporočilo navajamo v celoti:

"S strani uporabnikov FB sem bil obveščen, da nekdo komunicira v mojem imenu preko fb messengerja. Nima fb profila, samo messenger. Na fotografiji je primer tovrstne komunikacije. Sam nikakor ne uporabljam takega načina komunikacije. Če ste dobili tovrstno sporočilo, ga ignorirajte, saj gre za lažni profil, oziroma krajo identitete. Hvala za razumevanje in lep dan vsem."

Socialni inženiring

Žrtev kraje identitete na omenjenem družabnem omrežju je v začetku leta postal tudi novinar TV Slovenija Boštjan Veselič. Neznanec je z njegovega profila ukradel fotografije, ustvaril lažni profil in preko tega neko žensko ogoljufal za 100.000 evrov. Stroka takšne prevare imenuje socialni inženiring. Kot je povedal Gorazd Božič iz Si-certa, številke kažejo, da je zadnja leta približno 1000 prijav različnih spletnih prevar, njihovo število pa iz leta v leto narašča.