Oskrba v domovih

Nesprejemljivo je, da so starejši v ustanovah, čeprav si želijo svoje življenje dostojanstveno skleniti v domačem okolju

S.R./STA
17. 6. 2019, 15.36
Posodobljeno: 17. 6. 2019, 15.39
Deli članek:

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki še ni sprejet, ne more biti izgovor, da se zadeve na področju oskrbe starejših ne urejajo, meni varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Bobo
Svetina meni, da je na področju starejših mogoče ukrepati tudi brez zakona o dolgotrajni oskrbi.

Marsikaj je mogoče storiti tudi brez tega zakona, je Svetina opozoril ob današnjem obisku Doma starejših občanov Ljubljana-Šiška.

"Naključni stanovalci v domu, s katerimi smo se pogovarjali, so večinsko zelo zadovoljni z oskrbo v domu," je Svetina dejal novinarjem med obiskom doma v Šiški, ki ga vidi kot primer dobre prakse na področju skrbi za starejše. Nekaj pripomb, ki so se nanašale denimo na posedanje v invalidski voziček in na pomanjkanje aktivnosti za konec tedna, je sicer bilo. A je zagotovil, da se bodo o njih še pogovorili z vodstvom doma.

Varuh sicer opozarja, da povečanje zmogljivosti v institucijah ni pravi odgovor na dolgoživo družbo. Pač pa je treba narediti korak v smeri deinstitucionalizacije, je opozoril. Spomnil je, da primeri dobre prakse na področju deinstitucionalizacije obstajajo. Glede na to je po njegovih besedah nesprejemljivo, da so starejši v ustanovah, čeprav si želijo svoje življenje dostojanstveno skleniti v domačem okolju. 

Dom v Šiški je po njegovih besedah prvi v vrsti socialno varstvenih ustanov v državi, ki jih bo obiskal. Tako se bodo seznanili z dejanskim stanjem, da bodo lažje predlagali prilagoditve v sistemu. 

Razmere je treba izboljšati

Varuh se je za današnji obisk odločil tudi zaradi vse glasnejših pozivov v javnosti k izboljšanju razmer v domovih. Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je na seji 7. maja predlagal, da Skupnost socialnih zavodov Slovenije še letos sprejme podrobnejše standarde za izvajanje posameznih vrst oskrbe in merila za razvrščanje uporabnikov v posamezne vrste oskrbe v domovih. 

Društvo Srebrna nit, ki se zavzema za dostojno starost, je tako na seji odbora kot na novinarski konferenci proti koncu maja opozorilo na nesprejemljive prakse v nekaterih domovih, kjer oskrbovanci ne dobijo niti osnovnih zdravstvenih in higienskih storitev. V javnem pismu premierju Marjanu Šarcu in drugim pristojnim so predlagali več ukrepov, med njimi pregleden način pri zaračunavanju oskrbe in sprejetje ustreznih kadrovskih standardov in normativov. 

Pod peticijo Starajmo se z dostojanstvom, ki jo je pripravil stanovalec Drago Istenič iz Doma Petra Uzarja Tržič, pa se je od 22. februarja do 7. maja podpisalo 1194 ljudi. Z njo so izrazili nasprotovanje zviševanju oskrbnin in opozorili na pomanjkanje kadra na področju oskrbe in nege.