Etika javne besede

Varuh človekovih pravic po napadu na sodnico obsodil tudi spletne komentatorje

J.P./STA
17. 6. 2019, 11.41
Posodobljeno: 17. 6. 2019, 14.28
Deli članek:

V nedeljo ponoči so neznanci pred njeno hišo v okolic Maribora napadli okrožno sodnico Danielo Ružič.

STA
Peter Svetina

Mariborski kriminalisti preiskujejo sum poskusa umora sodnice. Napadalca oziroma napadalce še iščejo; o motivu za napad še ne morejo govoriti, so pa potrdili, da sodnica Daniela Ružič ni več v smrtni nevarnosti.

Privoščljivost spletnih komentatorjev

Na novico o napadu se je odzval tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Odziv navajamo v celoti.

"Užaloščen sem nad napadom na sodnico mariborskega okrožnega sodišča ga. Danielo Ružič, ki ji želim hitro in dobro okrevanje. Takšna dejanja, ki ne bi smela imeti mesta v družbi, obsojam. Organe pregona pozivam, da storijo vse, da se storilce čim prej identificira, ta nezaslišani dogodek, pa razišče. Omejevanje avtonomije sodne, ali katerekoli druge veje oblasti s fizičnim obračunavanjem in ustrahovanjem njenih predstavnikov ni dopustno, zato je nujno hitro in učinkovito ukrepanje na vseh ravneh. Pričakujem tudi hiter sodni epilog. Obsojam tudi privoščljivost nekaterih anonimnih spletnih komentatorjev pod novinarskimi prispevki na to temo. Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. S sovražnimi komentarji anonimni avtorji posegajo v pravico do dostojanstva nemočne žrtve. Vse pristojne zato pozivam, da skladno z etiko javne besede onemogočajo širjenje anonimnih vsebin, ki imajo znake kaznivega dejanja ali posegajo v dostojanstvo ljudi."

Ružičeva je sodila v nekaterih odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki ter gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov.

Vrsta obsodb

"Ostro obsojamo vsakršno nasilje, še posebej kazniva dejanja zoper življenje in telo, ki predstavljajo najhujšo obliko poseganja v človeško integriteto," so zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu, poroča STA. Napad na sodnico so obsodili tudi pravosodno ministrstvo, ustavno sodišče, sodniško društvo ter vrh sodstva in politike.

Napad je obsodil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Obsojam napad, skrbi me in pričakujem, da bodo pristojni raziskali in ugotovili, kdo je bil storilec in s kakšnim motivom," je dejal. "V vsakem primeru, naj je motiv tak ali drugačen, obsojam ta fizični zelo grob napad na človeško življenje," je poudaril. Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po njegovih besedah potrebno - tako kot bi se to izkazalo v primeru opravljanja novinarske funkcije ali drugih za javnost in družbo pomembnih poslanstev - še toliko bolj primerno ukrepati zato, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje. Smo varna družba in varna družba moramo tudi ostati, je prepričan Pahor. "Vsi ki imamo različna poslanstva, jih moramo opravljati brez tega, da smo deležni verbalnega ali fizičnega nasilja. Vsi ljudje smo dolžni ravnati tako, da ne ogrožamo dostojanstva, kaj šele življenja drugih ljudi," je poudaril predsednik republike. "Vsi vedo za moja načelna stališča glede potrebe po strpnosti, sožitju, po izogibanju slehernemu nasilju, verbalnemu in fizičnemu," je poudaril Pahor ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je po ostro obsodila vsakršno nasilje, fizično in verbalno. Po njeni oceni ta primer še posebej kaže, kako odgovorno je delo sodnikov, ki nenazadnje odločajo o usodi posameznikov in gospodarskih družb. Sodnikom je treba priznati ustrezni status v družbi, je poudarila ministrica. Po njenih besedah je vsako nasilje obsojanja vredno. "Odzivi javnosti žal kažejo na visoko toleranco tako do verbalnih kot fizičnih napadov. Kot družba bi se morali vprašati, kam smo prišli in zakaj se te stvari vse pogosteje dogajajo," je še dejala v izjavi za medije ob robu seje DZ. Tudi pri vsakodnevnem komuniciranju je treba paziti na to, da se sodnikom da potrebno veljavo in da se jim zagotovi ustrezen status.

Tudi Odvetniška zbornica Slovenije je napad označila kot nesprejemljiv. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so nad njim šokirani in zgroženi. Pozvali so k ničelni toleranci do nasilja, sodnici pa zaželeli čim hitrejše okrevanje. "V kolikor je grozljiv dogodek posledica opravljanja sodniškega dela, pomeni tudi napad na celoten pravosodni sistem," so zapisali v zbornici. Poudarili so, da nezadovoljstvo nad odločitvami ali delom vseh deležnikov v pravosodju ne sme nikoli prerasti v verbalni ali celo fizični napad nad njimi.

Predsednik vlade Marjan Šarec je napad označil za obžalovanja vreden dogodek. Fizično nasilje je popolnoma nesprejemljiva praksa, je poudaril ob robu seje DZ. Sodno vejo oblasti je po njegovih besedah treba jemati kot neodvisno, odločitve sodišč pa spoštovati, pa če so nam všeč ali ne.