"V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodišča v Mariboru. (...) Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica," sta še zapisala v skupni izjavi.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. Kot so zapisali, jih je "močno pretresla vest o brutalnem fizičnem napadu na našo kolegico sodnico Danielo Ružič, ki je v napadu utrpela hude poškodbe". Ružičeva je bila okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča. 

"Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati," so opozorili v sporočilu za javnost. Kot so dodali, sodnici želijo dobro okrevanje, njeni družini pa v teh težkih trenutkih izrekajo vso podporo.

Nasilje obsodili tudi politiki

Na napad se je prvi odzval tudi mariborski županSaša Arsenovič."Ostro obsojam najnizkotnejše dejanje - brutalen napad nad mariborsko sodnico. Pozivam vse pristojne, da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu. Kot župan bom še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Mestna občina Maribor naredila vse, kar je v naši moči, da Maribor spet postane in ostane mesto dobrih ljudi, ki jih odlikuje kultura nenasilja in strpnosti. Sodnici stojimo ob strani in izražamo vso podporo," je zapisal v izjavi za javnost.

Predsednik DS Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. "Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo," je zapisal Kovšca.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar, sicer pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti. 

"Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere," je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. 

Tudi v SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon

"Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Napadi na sodnike

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. 24. septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom. Leta 2002 je bil s strelnim orožjem na njegovem domu v Črnomlju napaden tudi nekdanji sodnik novomeškega okrožnega sodišča Anton Panjan, ki je danes predsednik Višjega sodišča v Ljubljani.

Novembra 2009 pa je pred stanovanjsko hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od dveh sodničinih mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom. 

15. septembra 2014 ob približno 22.30 uro je bomba eksplodirala pred hišo upokojene državne tožilke Jožice Boljte Brus v Zadobrovi na obrobju Ljubljane. Napad je zagrešil Matevž Zajc, ki je le tri dni pred tem prišel iz zapora. Zatrdil je, da je želel tožilko le prestrašiti. Leta 2016 je bil obsojen na štiri leta in sedem mesecev zapora. Poškodovanih ni bilo.