Ponekod že klesti

Konec vročinskega vala, napovedi se ponekod že uresničujejo, velika nevarnost toče

S.R.
16. 6. 2019, 11.08
Posodobljeno: 16. 6. 2019, 19.44
Deli članek:

Vročinski val se danes umika nekoliko bolj muhatemu vremenu, čemur bo marsikateri sovražnik vročine in sonca najbrž celo zaploskal. Napovedi meteorologov so se uresničile, prvi so točo na "svoji koži" občutili na Koroškem in v Podravju, nevihte zdaj besnijo na Dolenjskem.

Profimedia
Danes zvečer obstaja velika nevarnost lokalnih neviht s točo.

Obdobje razmeroma stabilnega sončnega in suhega vremena, ki ga je zagotavljalo območje visokega zračnega pritiska, se danes končuje, še vedno pa bo toplo in predvsem soparno. Severno stran Alp je namreč dosegla »šibka hladna fronta, ki bo danes destabilizirala ozračje tudi nad našimi kraji,« poročajo pri Neurje.si. 

Arso
Za današnje popoldne velja opozorilo pred nevihtami.

Da bo na slovenskem nebu danes popoldne in predvsem zvečer zavladalo nekoliko bolj pestro vreme, so napovedali že meteorologi pri Agenciji RS za okolje (Arso), zdaj jim pritrjujejo tudi ljubiteljski vremenarji pri Neurje.si, ki sporočajo, da bo po sprva sončni in vroči nedelji na nebu »začela nastajati kopasta oblačnost, iz katere se bodo popoldan ponekod hitro razvile posamezne nevihte, ki se bodo nato v nekaterih delih Slovenije združevale v večje nevihtne sisteme.« Obstaja namreč nevarnost močnejših neviht s silovitimi, dolgotrajnejšimi nalivi in točo, lokalno tudi debelejšo. Prihaja lahko do hudourniških poplav, na vzhodu države pa se lahko nevihte zavlečejo tudi pozno v večer. Razmere se bodo v noči na ponedeljek nato postopno umirile. S tem se bo vročinski val za nekaj časa poslovil, a bodo temperature še naprej ostale poletne. 

Malo pred 17. uro toča že klestila na območju Radelj ob Dravi

Po napovedih agencije Arso bo jutri v večjem delu Slovenije zmerno do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, popoldne tudi posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 23, najvišje od 22 do 26, na Primorskem do 30 stopinj Celzija. V torek in sredo bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo. V popoldanskem času bo nastalo nekaj ploh in neviht.