Tragedija v Fragmatu

»Najprej se iz tovarne ni videlo nič čudnega, nato se je slišala močna eksplozija«

Ž.K.
15. 6. 2019, 19.30
Posodobljeno: 15. 6. 2019, 20.01
Deli članek:

V požaru, ki je divjal vsega dobro uro, je v dimu izginila 20 milijonov evrov vredna investicija, z njo pa tudi sanje podjetnika Franca Žgajnarja.

Sašo Švigelj
Včeraj so delo začeli kriminalisti, forenziki in inšpektorji.

Franc Žgajnar je leta 1991 pustil redno službo in ustanovil lastno podjetje v Matuljah na Blokah. Že leta 1995 je podjetje razširil in kupil eno od najstarejših evropskih podjetij za izdelavo izolacije iz stiropora, Izolirko iz Ljubljane, sledil je še nakup podjetja TIM Laško leta 2005. Že na začetku podjetniške poti je Žgajnar, ki podjetje vodi s pomočjo družine, izjavil, da želi nekoč postaviti najsodobnejšo tovarno za izdelavo izolacije, in leta 2012 mu je to tudi uspelo z obratom v Podskrajniku. Le 40 zaposlenih je bilo dovolj, da je obrat deloval 24 ur na dan. Do usodnega četrtka, 13. junija, ko so sanje izginile v dimu, ognju in eksplozijah.

Počilo je, nato se je začel valiti črn dim

Miha Dolenc, ki prebiva v bližini tovarne, je v sredo okoli osme zvečer s prijatelji postavljal mlaj za sovaščanko, ki bo dopolnila 18 let. »Kolegom, ki so vsi gasilci, so začeli zvoniti telefoni. Spustili so vse in tekli na pomoč. Najprej se iz tovarne ni videlo nič čudnega, nato se je slišala močna eksplozija, potem pa se je od tam začel valiti gost črn dim,« opiše dogajanje. Podobno nam je dogajanje opisala Špela Prevec, ki je sicer vzgojiteljica v lokalnem vrtcu. »Danes smo zaradi požara doma. Včeraj pa smo bili tu za hišo, ko se je slišala eksplozija, nato pa smo videli črn dim. Prejeli smo tudi obvestilo, naj se umaknemo v hišo in zapremo okna in vrata. To bi najbrž storili tudi brez obvestila, saj je močno smrdelo po zažganem stiroporu in plastiki.«

Sašo Švigelj
Marjan Šarec je že včeraj zjutraj prispel na pogorišče.

Gasilci potrebovali le šest minut

Požar je gasilo 314 gasilcev, prvi so bil na kraju dogodka že šest minut po začetku požara. Objekt so poznali, saj so imeli redne vaje. Kot je dejal župan Cerknice Marko Rupar, je bila intervencija zelo hitra, »v praktično 10 minutah so bili prvi gasilci tam in v dobri uri požar omejili, da ni bil več nevaren za okolico«. Kljub hitri reakciji je do tal pogorel ves objekt, poleg proizvodnje pa je bil uničen tudi ves repromaterial. Glede na prve ocene naj bi bilo škode za kar 25 milijonov evrov. Sin lastnika Rok Žgajnar je povedal, da bodo imeli krizne sestanke naslednji teden in da še ne vedo, ali bodo tovarno ponovno postavili. Potrdil je tudi, da je bil proizvodni obrat primerno zavarovan. Premier Marjan Šarec, ki si je včeraj ogledal pogorišče, je ocenil, da je najpomembnejše to, »da so prebivalci na varnem«. Pohvalil je delo vseh služb, ki so hitro in učinkovito ukrotile ter sanirale prve posledice požara.

Sašo Švigelj
Zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi je obstajala bojazen pred radioaktivnim sevanjem.

Kaj bo z zaposlenimi?

Ob tem je nejasna usoda 40 zaposlenih, pa tudi to, kaj nesreča pomeni za celotno skupino Fragmat, v kateri je še pet podjetij, nekatera tudi v tujini. Ministrica za delo Ksenija Klampfer je včeraj stopila v stik s kadrovskim direktorjem Fragmata Dušanom Žužkom, na nesrečo sta se na zahtevo ministrice že odzvala Zavod RS za zaposlovanje in Center za socialno delo Primorsko-Notranjska. »Ministrica in direktor se bosta sestala prihodnji teden, ko bosta pregledala načrte in možnosti za naprej s ciljem, da se poskrbi za delavke in delavce oziroma da se pomaga podjetju,« so sporočili z ministrstva. Skupaj naj bi za skupino Fragmat delalo blizu 500 ljudi, največ sicer za odvisno družbo Fragmat TIM. Skupina je v letu 2017 ustvarila malo manj kot 50 milijonov evrov prihodkov in okoli 750.000 evrov dobička. Čeprav so bili v preteklih letih uspešni pri razdolževanju, pa bi tak nepričakovan dogodek lahko močno zamajal temelje družbe.

Ljubo Vukelič/Občina Cerknica
Pohvale na račun izjemnega odziva gasilcev so deževale z vseh strani.

So ogrožene vode?

K sreči ne med zaposlenimi ne med reševalci ni bilo poškodovanih, največja skrb pa je zdaj usmerjena v posledice požara. Celotno območje je bilo včeraj zaprto zaradi preiskave vzrokov in posledic požara, na delu je bilo več kriminalistov, inšpektorjev in forenzikov. Neuradno naj bi zagorelo na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur. Minister za okolje Simon Zajc je izjavil, da ni gorelo nič takšnega, zaradi česar bi lahko predvidevali, da bo prišlo do hujše okoljske škode. »Po prvih analizah, ki jih je naredila terenska laboratorijska enota, ne pričakujemo, da bo prišlo do kakšnega hujšega onesnaženja okolja, kar je dobra novica je dejal Zajc. Občani na območju, kjer se čutijo posledice požara, so sicer dobili navodila, naj vodo prekuhavajo, a ne zato, ker bi jo onesnažile odplake s pogorišča, temveč ker je bila v času gašenja močno obremenjena čistilna naprava in gre za preventivni ukrep. »Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel. Direktnega stika oziroma tega, da bi prišlo do vdora meteorne vode, ni bilo,« je pojasnil župan Rupar.

Tudi glede na današnje izsledke analiz ne kažejo na onesnaženje zraka. Podatki o kakovosti zraka, izmerjeni danes na mobilni postaji pri osnovni šoli v Begunjah pri Cerknici, so primerljivi z vrednostmi, izmerjenimi na drugih merilnih postajah po državi. Nadaljuje pa se odvzem vzorcev vode na vodotoku Rak, so pojasnili na ministrstvu. Je pa danes Komunala Cerknica porabnike obvestila, da prekuhavanje pitne vode na širšem območju požara ni več potrebno, poroča STA. Prekuhavanje so porabnikom svetovali v petek, ker je bil sistem ob gašenju požara tako obremenjen, da so morali določene krake zapreti, zelo obremenjena je bila tudi čistina naprava.