Pogorišče v Podskrajniku

Sanacija šele po začetku šolskih počitnic?

S.R./STA
14. 6. 2019, 15.14
Posodobljeno: 14. 6. 2019, 18.28
Deli članek:

Izsledki prvih analiz kažejo, da voda in zrak zaradi požara v Fragmatu nista onesnažena.

Sašo Švigelj
Novinarska konferenca po požaru v obratu podjetja Fragmat.

Na območju požara v podjetju Fragmat iz Podskrajnika so predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijaz) in Uprave za varno hrano že vzeli prve vzorce, da bodo analizirali morebitno onesnaženost okolja. Z meritvami snovi v vodi in v zraku so začeli danes, prve analize kažejo, da ni prišlo do onesnaženosti. 

Vzorce vode bodo jemali tudi še prihodnji teden na nekoliko širšem območju, na katerem bi po predvidevanjih Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne lahko prišlo do onesnaženja. "Tukaj je le kraško območje, zato smo na ožjem območju že sinoči in danes zjutraj vzeli prve vzorce v iztoku kanalizacije iz obrtne cone in vode v Zelških jamah. Vzorčili bomo vodotoke Rak, Cerkniščica, Malni in Ljubljanica," je na novinarski konferenci povedala Janja Turšič iz Arsa. 

Vodo je treba preventivno prekuhavati

Direktor Komunale Cerknica Anton Kranjc je povedal, da je zadovoljen, da je vodovodni sistem uspel zagotoviti dovolj velike količine vode za gašenje. Kanalizacijski sistem na območju obrtne cone je tako kot sama cona nov in velik, da voda s požarišča še ni odtekla po meteorni kanalizaciji v vodotok, pač jim je iztok uspelo zablokirati in namestiti ustrezne lovilne naprave za onesnažene delce. 

Kljub temu, da ni bilo dokazano onesnaženje vode, so se preventivno odločili prebivalce pozvati, naj vodo pred uživanjem prekuhavajo. Prve analize po besedah Turšičeve sicer kažejo, da voda ni onesnažena. Meritve zraka bodo danes opravili na območju pred osnovno šolo v Cerknici, meritve prisotnosti trdih delcev v zraku pa so zaenkrat pokazale, da tudi zrak ni onesnažen. 

Uprava RS za varno hrano pa je pozvala prebivalce, naj pašnih in drugih živali ne spuščajo na pašo ali v naravo. V prihodnjih dneh pa bo jasno, ali je onesnažena krma za živali oziroma povrtnine in sadje, ki je že dozorelo na vrtovih in v sadovnjakih. O vseh ugotovitvah meritev bodo prebivalci Občine Cerknica obveščeni, zaenkrat pa po besedah Jerneja Drofenika iz uprave nevarnosti ni. 

Sanacija?

Na novinarski konferenci so povedali še, da zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi Fragmata, ki je prav tako v celoti pogorela, ni prišlo do onesnaženja s kakšno od strupenih ali rakotvornih snovi. "To je bila težava le za gasilce med gašenjem, vendar smo bili na elektrarno opozorjeni, prav tako smo med požarnimi vajami vadili tudi gašenje na stavbah s tovrstno elektrarno," pa je pojasnil vodja intervencije Blaž Kranjc

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curka pa je povedal še, da bodo ob idealnih vremenskih pogojih s sanacijo požarišča začeli šele po začetku šolskih počitnic, saj bi lahko delce odnašalo v zrak.