Družina Cvitanović

FOTO: Jožica po moževi smrti ostala sama z osmimi otroki

L. Markelj / Dolenjski list
15. 6. 2019, 07.35
Posodobljeno: 15. 6. 2019, 21.43
Deli članek:

Nesreča nikoli ne počiva in tako je konec letošnjega januarja številčna družina Cvitanović iz Šentjerneja nepričakovano ostala brez očeta. Enaintridesetletna mamica Jožica se je znašla v res težkem položaju, sama se mora znajti z osmimi mladoletnimi otroki, starimi od pet mesecev do 11 let.

L.M.
Mamica Jožica je po moževi smrti ostala sama z osmimi otroki. Na fotografiji je z delom svoje družine, ki ji je prva skrb.

V nesreči ti je lažje, če ti kdo stoji ob strani. Zato je mlada mamica zelo vesela, da ni ostala sama. Pomagajo ji njeni bližnji, družina in tudi širša skupnost, v kateri živi. V Osnovni šoli Šentjernej, ki jo že obiskujejo njeni štirje otroci, so takoj ob nesreči priskočili na pomoč z zbiranjem prostovoljnih prispevkov. Kot pravi vršilka dolžnosti ravnateljice šole Nina Šalamon, so se na pobudo razrednikov Jožičinih otrok in učiteljskega zbora odločili še za dobrodelni koncert. Prejšnji teden so ga priredili pod pokroviteljstvom Občine Šentjernej in v sodelovanju z Območnim združenjem RK Novo mesto, ki tudi vodi akcijo zbiranja denarja za socialno ogroženo družino. Šentjernejčani so – kot že velikokrat do zdaj – pokazali svojo solidarnost.

Na koncertu pod naslovom Vrtiljak življenja so nastopili številni šolarji, vrtičkarji ter vzgojitelji in učitelji tako iz matične šentjernejske šole kot iz podružnice v Orehovici ter Vrtca Čebelica. Številno občinstvo, ki je napolnilo veliko dvorano Kulturnega centra Primoža Trubarja, so navdušili s petjem, plesom in recitacijami. Odzvalo se je tudi nekaj gostov, FD Kres iz Novega mesta, Topliška pomlad, Plesni center Dolenjske ... Pred koncertom in po njem je potekal dobrodelni bazar z najrazličnejšimi izdelki šolarjev, izkupiček od vsega pa bo šel družini Cvitanović.

lm
Cvetka Barborič pomaga hčerki Jožici, kolikor more. Na fotografiji z eno od vnukinj, na levi Barbara Ozimek.

Prva skrb otroci

Nenadna smrt moža in očeta Borisa, ki je bil zaposlen kot kuhar v kartuziji Pleterje, je bil za družino velik šok. A časa za jok in obup skoraj ni, saj vsakodnevna skrb za osem majhnih otrok zahteva od mamice veliko truda in  dela. Družina se ob pomoči bližnjih in dobrih ljudi počasi postavlja na noge. Najstarejša od otrok je Regina, ki obiskuje šesti razred šentjernejske osnovne šole, sledijo Gloria v petem razredu, Kristina v tretjem in Bruno v drugem. Prvega septembra bo prvošolček postal Jakob, nato sledijo še Filip, dveletna Anamarija in petmesečna Jožica, ki je najmlajša članica družine. Jeseni bo tako v družini pet šoloobveznih otrok.

Mamica Jožica, po poklicu vrtnarka in cvetličarka, je brezposelna in zdaj na porodniškem dopustu, a kmalu verjetno še ne bo mogla v službo, saj so otroci še zelo majhni in jo potrebujejo doma. Prej so se preživljali le z dohodki očeta in socialnimi prejemki. K sreči imajo vsaj svoj dom, v hiši sredi Šentjerneja imajo dovolj prostora in dobre pogoje za bivanje, je povedala Jožica. »Moram pa biti zdaj ati in mami v eni osebi, nikomur v družini ni lahko,« je dejala odkrito. Razmišlja, da bi morda v prihodnosti tudi delala in zaslužila, če se bo dalo od doma, za računalnikom. Drugače pa je povedala, da so otroci skromni in zadovoljni z vsem.

lm
Nastopajoči so navdušili, tudi otroški pevski zbor Mali cvet.

Hvaležna vsem

Trenutno so v precejšnji socialni stiski, saj potrebe in stroški družine presegajo njihove finančne zmožnosti. Mlada mamica, ki pravi, da sta ji v težkem položaju v veliko pomoč tudi krščanska vera in Bog, je vesela lepega odziva ljudi, ki še vedo, kaj so solidarnost, sočutje in prijateljstvo. Vsem je zelo hvaležna za moralno in finančno podporo. »Res sem vesela za vsakogar, ki je kakorkoli pomagal: od skupnosti, šole do občine. Nimam besed, da bi se vsem zahvalila,« je dejala in dodala, da pogosto pomaga že pogovor. Zelo je pomembno, da imajo otroci v šoli pomoč, da se lahko na koga obrnejo, če jim je kdaj še posebej hudo, in se zjokajo, ravno tako doma, kjer jim stojijo ob strani očetovi starši, Jožičina mami in drugi ljudje.

Želijo si kombi

Sredstva za družino Cvitanović se zbirajo na posebnem računu na naslovu: RKS - OZ Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54a, Novo mesto, TR: 0207 00259477 202, BIC banke: LJBASI2X, namen: dobrodelni namen, referenca: SI 00 903071, in sicer do nadaljnjega.

Kot je dejala sekretarka OZ RK Novo mesto Barbara Ozimek, želijo, da bi z dobrodelno akcijo zbrali fond sredstev, ki bi omogočal zagotovitev nujnih potreb za otroke tudi v prihodnjih letih. Z družino so sklenili sporazum o namenski porabi sredstev, ki se bodo črpala iz posebnega računa s plačevanjem stroškov (računov) za šolske potrebščine, šolske aktivnosti, zunajšolske aktivnosti, šolo v naravi, prehrano. »Radi bi, da bi se ta zaloga naredila za naprej, ker vemo, da tudi če bo mama delala in bo dohodek pri hiši, bodo stroški še vedno visoki. Družina si želi, če se bo zbralo kaj več, kupiti tudi kombi, da se bodo lahko vsi kam odpeljali skupaj,« je povedala Ozimkova.

Že na dobrodelnem koncertu, ki ga je prijetno povezovala Sonja Pajk, so se obiskovalci odrezali s prispevki, Rotary klub Novo mesto pa je družini v stiski poklonil bon v vrednosti dva tisoč evrov. Z zaslužkom z bazarja, vstopnino oziroma prostovoljnimi prispevki za koncert in darom Rotary kluba jim je na koncertu uspelo za družino Cvitanović zbrati 5210 evrov. Po besedah Ozimkove so številne prošnje poslali tudi na podjetja, ustanove, društva ter posameznike, ki lahko prispevajo na odprt transakcijski humanitarni račun, in upajo na dober odziv tudi v prihodnje. Vsa sredstva bodo namenili otrokom v dogovoru z družino.