Dan pozneje

FOTO in VIDEO: Cerkniški župan: "V nič je šlo za pet milijonov repromateriala in končnih izdelkov"

A.S.
14. 6. 2019, 08.28
Posodobljeno: 14. 6. 2019, 13.07
Deli članek:

Čeprav poškodovanih v požaru ni bilo, so ognjeni zublji uničili velik del tovarne.

Sašo Švigelj
Požar v obratu podjetja Fragmat v Podskrajniku.

V Fragmatu je zagorelo v četrtek okoli 20. ure. Zagorel je glavni stroj v samem proizvodnem obratu, ki se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. 

Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 200 gasilcev, ki so postavili tudi požarno stražo. Kljub hitri intervenciji je industrijski objekt zgorel v celoti. 

Celotno območje požara je zdaj zaprto zaradi kriminalistične preiskave. Čeprav uradnega poročila o škodi še ni, fotografije kažejo posledice, ki so jih za seboj pustili ognjeni zublji. 

Tamkajšnje prebivalce opozarjajo, da bo dim v zraku prisoten tudi danes, zato v Civilni zaščiti Cerknica pozivajo k preventivnim ukrepom: ljudje naj zaprejo okna in zelenjavo z vrtov ali ne uživajo ali pa jo temeljito operejo. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa medtem priporoča, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnaženi s sajami, zavržejo, ostalih vrtnin in sadja pa ne uživajo do objave rezultatov analiz.

Prav tako svetujejo, da do pridobitve rezultatov analiz na onesnaženem območju živali ne pasejo oz. jih s paše umaknejo v hleve in omejijo gibanje hišnih ljubljenčkov. Kjer živali ni mogoče odmakniti s pašnikov, uprava svetuje, naj jim na pašnikih omejijo gibanje in pokladajo krmo, pridobljeno z neonesnaženih območij oz. pridobljeno pred nastankom požara ali pridobljeno izven prizadetih območij. Uprava poleg tega priporoča še, da se krmo, pridelano na onesnaženem območju, po požaru označi in namesti ločeno od ostale krme in da se živali napaja z vodo iz javnega vodovoda.

Predsednik vlade Marjan Šarec si je danes dopoldan v spremstvu predstavnikov Uprave RS za zaščito in reševanje ogledal pogorišče obrata. Šarec je v izjavi za medije namenil besede hvale za vse službe, ki so sodelovale in sodelujejo pri sanaciji. Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je Šarcu pred ogledom povedal, da je bilo dogajanje "bliskovito rešeno" in da je bil zato, ko je prispel na kraj nesreče "pozitivno presenečen". Izrazil je zadovoljstvo, da so dobro prakso po Kemisu obdržali, tudi državni organi in nekateri strokovnjaki, ki se takoj odzovejo in predlagajo ukrepe.

"Za lastnika je to precej tragičen dogodek. Gre namreč za najmodernejšo tovarno za izdelavo izolativnega materiala," je povedal predsednik vlade in dodal: "Pomembno je, da so v tem trenutku prebivalke in prebivalci na varnem, zato je občina zaprla vzgojno-varstvene ustanove, da bi izključila vse možne posledice požara".

Sedaj so, kot pravi, na vrsti policisti in forenziki, da odkrijejo vzrok požara. Na prizorišču so aktivirali tudi komunalne službe, ki bodo preverile ustreznost vseh vodnih virov. Ogled opravlja osem kriminalistov Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana in trije izvedenci Nacionalnega forenzičnega laboratorija. 

Sašo Švigelj
Požar v obratu podjetja Fragmat v Podskrajniku.

Udarec velik: Gre za 20 milijonsko investicijo

Tovarna je bila zgrajena leta 2012. "Gre za 20 milijonsko investicijo," je povedal župan Cerknice Marko Rupar. "Zgorelo je za pet milijonov evrov repromateriala in končnih izdelkov. Udarec za lastnika je izredno velik, pogovarjal sem se z njim, še sam ne more verjeti, kaj se je zgodilo," je izpostavil župan. Omenil je tudi, da zaustavitev proizvodnje pomeni tudi vpliv na cene gradbenega materiala. 

Župan je še pojasnil, da je treba vodo prekuhavati zato, ker je bil sistem ob gašenju tako obremenjen, da so morali določene krake zaprti, zelo obremenjena je bila tudi čistina naprava. "Komunala je naredila analize, v roku dopoldneva bo zadeva sanirana. Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel. Direktnega stika oz. tega, da bi prišlo do vdora meteorne vode, ni bilo," je dodal.