V Fragmatu je zagorelo v četrtek okoli 20. ure. Sprva je ogenj zajel glavni stroj, nato pa se je še požar razširil na skladišče. Prizorišče požara so si že ogledali predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) in ekološkega laboratorija civilne zaščite, gasilci pa so v četrtek zvečer postavili požarno stražo. Kot je za STA sinoči dejal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, ki se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč.

Obnašajte se, kot da gre za zdravju škodljive snovi

Poškodovanih v požaru ni bilo, škoda še ni znana, s požarom pa se je borilo več kot 200 gasilcev, ki so postavili tudi požarno stražo. Celotno območje požara je zdaj zaprto zaradi kriminalistične preiskave, smrad pa ni več tako močan.Kot opozarjajo v Civilni zaščiti Cerknica, bo dim v zraku tudi danes. Okoliške prebivalce zato prosijo, da imajo zaprta okna in ne uživajo zelenjave z vrtov oz. to pred zaužitjem temeljito operejo.

Podskrajnik
Bobo
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Prve raziskave ekološkega laboratorija z mobilno enoto po požaru obrata Fragmata v Podskrajniku niso pokazale večjih nevarnosti, so sporočili iz PGD Cerknica. Ker pa je v zraku prisotna povečana koncentracija prašnih delcev, do rezultatov podrobnejše analize zraka in vode vsem svetujejo, da se obnašajo, kot da gre za zdravju škodljive snovi.

Komunala Cerknica je obvestila porabnike pitne vode iz naselij Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero, Goričice, Grahovo, Ivanje selo, Lipsenj, Martinjak, Otok, Podskrajnik, Rakek, Slivice, Unec, Zelše, Žerovnica, Gorenje Jezero in Laze, da je treba do preklica pitno vodo preventivno prekuhavati. Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrite z usedanjem in nato filtrirajte, še svetujejo v podjetju.

Šarec danes na prizorišče požara

Predsednik vlade Marjan Šarec si bo danes ob 9.30 v spremstvu predstavnikov Uprave RS za zaščito in reševanje ogledal pogorišče obrata Fragmata v Podskrajniku pri Cerknici.