Minimalna plača

Pričakovali so turbulence, a je zadeva resnejša, sindikati se bodo borili z vsemi sredstvi

S.R./STA
13. 6. 2019, 10.39
Posodobljeno: 13. 6. 2019, 12.59
Deli članek:

Delodajalci naj bi spremembe minimalne plače poskušali doseči prek državnega sveta.

Arhiv Zarja
Bitka okoli minimalne plače.

Novela zakona o minimalni plači očitno ne bo povzročila le nekaj turbulenc, kot je kazalo, je na današnji konferenci Priložnosti, ki jih prinaša dvig minimalne plače, dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Po njenih informacijah bodo namreč delodajalci skušali zakon spremeniti preko državnega sveta. 

Jerkičeva je v uvodnem nagovoru ocenila, da so si o argumentih za in proti spremembi zakona o minimalni plači socialni partnerji vse povedali že ob sprejemanju novele konec lanskega leta. DZ je sicer na pobudo Levice novelo zakona o minimalni plači sprejel kljub nasprotovanju delodajalcev. 

"Kazalo je sicer, da bo novela povzročila nekaj turbulenc, očitno pa to ne bodo le turbulence, saj se aktivnosti za spremembo zakona očitno nadaljujejo," je povedala Jerkičeva. Po njenih sredinih informacijah bo namreč zakon "znova odprt v državnem svetu". "Delodajalci bodo s pobudo za spremembo zakona poskušali preko možnosti, ki jih imajo v državnem svetu," je sklenila.

Pravijo, da bodo "najbolj nastradali delavci"

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je potrdil, da bodo skupaj s preostalimi tremi državnimi svetniki, ki predstavljajo delodajalce, vložili predlog sprememb zakona na komisijo državnega sveta za gospodarstvo obrt, turizem in finance. V primeru, da bo komisija predlog potrdila, bo romal na sejo državnega sveta.

Če bo šlo po načrtih, bo državni svet o predlogu odločal še ta mesec, delodajalci pa upajo, da ga bo nato predložil v državni zbor. Smole je izpostavil še, da ZDS že pol leta opozarja na hude posledice, ki jih bo imela predvidena izločitev dodatkov, a se ne vlada, ne politične stranke, ne sindikati na to doslej niso odzvali. Kot je dodal, se ne zavedajo, da bodo "najbolj nastradali delavci". 

Pripravljeni so se boriti z vsemi sredstvi

Zadnja novela zakona je minimalno plačo z okoli 638 evrov neto letos zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Poleg tega ureja časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače - dodatki bodo iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020 - ter formulo za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški. 

Delodajalci zdaj znova glasno opozarjajo, da je bilo sprejetje novele nepremišljeno in da bo prizadelo celotno družbo. Sindikati so se medtem za ohranitev zakona pripravljeni boriti z vsemi sredstvi.