Dan pozneje

VIDEO in FOTO: Neverjetni prizori iz Predgrada, ki ga je zbombardirala debela toča

S.R./STA
12. 6. 2019, 11.05
Posodobljeno: 12. 6. 2019, 15.23
Deli članek:

Največ dela z odpravljanjem posledic torkovih neurij imajo na Kočevskem in Črnomaljskem.

Facebook / Renata Butala
Današnja realnost v Predgradu.

Lokalna neurja s točo, ki so v torek zvečer zajela južni del države, so največ škode povzročila v občini Kočevje, kjer predvidevajo, da bodo škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili še danes, na gospodarskih poslopjih pa prihodnje dni. Na Črnomaljskem, kjer je manj škode, so tamkajšnji gasilci posredovanje končali uro po polnoči.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal. 

Prvi konvoj pomoči z 12 vozili in skupaj 45 gasilci z vso potrebno opremo se je na teren odpravil davi ob sedmi uri, hkrati pa so aktivirali lokalne gasilce, ki si po navedenih krajih ob 7.30 začeli z odpravljanjem škode oz. s pokrivanjem streh z nadomestnimi strešniki ali z zaščitno folijo. 

Če ne bo kakšnih večjih težav, naj bi škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili oz. jih zavarovali še danes, takoj zatem pa bodo na vrsti še gospodarska poslopja. Skupne škode sicer še niso ocenili, je še dejal Kalinič.

Lani še huje

Poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je ocenil, da škoda, ki jo je torkova toča povzročila na Črnomaljskem, "niti približno ni primerljiva" z lansko junijsko, izredno močno točo. 

Neurje s točo, ki je v torek okoli 19.30 zajelo vasi Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile je poškodovalo 55 stavb, na katerih so gasilci že pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali s plastično folijo.

Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev, aktivirali so tudi pogodbenike, ki sodelujejo v takih primerih. Na nekaterih stavbah so škodo odpravili že sami lastniki. Gasilska zveza Črnomelj je posredovanje končala ob eni uri zjutraj. Občinska komisija, ki bo grobo ocenila škodo, se bo na teren predvidoma odpravila danes, obseg škode pa ni bil tako velik, da bi aktivirali štab civilne zaščite, je še povedal Weiss.