Odstrel

Volk sit in koza cela? Ne v Sloveniji!

Gašper Petovar
13. 6. 2019, 06.54
Deli članek:

Ministrstvo za kmetijstvo je pripravilo interventni zakon, na podlagi katerega bodo lovci smeli ustreliti več volkov in medvedov, čeprav zakon ne govori o streljanju, ampak o »odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave z omejeno veljavnostjo«. Odstrel bodo omogočili zaradi napadov na drobnico in druge domače živali, so sporočili z ministrstva.

Reuters
Volkovi najraje lovijo v skupinah in lahko uplenijo precej večji plen od njih.

»Poudarjamo, da so zadnje obdobje zveri spremenile način obnašanja in to predstavlja neposredno grožnjo za prebivalce,« v pojasnilu, zakaj so napisali interventni zakon, odgovarjajo na ministrstvu.

Odstrel zveri številka 2

To je že drugi poskus, da se v Sloveniji zmanjša populacija volka in medveda. Najprej so na vladi poskušali z odlokom, na podlagi katerega bi morali odstreliti 200 medvedov, a je po pritožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green upravno sodišče izvajanje odloka zadržalo. Zdaj je ministrstvo pripravilo zakon, ki bo podlaga za streljanje medvedov in volkov. Za ta ukrep so se bržčas odločili, ker so predstavniki kmetov in civilnih iniciativ napovedali, da pripravljajo protest, ker se odstrel volkov in medvedov ne izvaja. Kot kaže, želi ministrstvo kmete pomiriti z interventnim zakonom.

Mirjana Martinović
Ovce so še vedno preplašene, je povedal Mirko Pašič, ki se boji, da bo ostal še brez jagenjčka. Volkovi so namreč pokončali njegovo mater, mleko po steklenički pa zavrača.

Lovci ne poznajo zakona

Odstrel bodo izvajali lovci, zato smo se glede zakona obrnili na Lovsko zvezo Slovenije. Tam sicer z zakonom niso seznanjeni. Tudi glede številke za odstrel ne dajo konkretnega odgovora, povedo pa: »Smatramo, da je upravljanje z zvermi smiselno le na strokovnih podlagah.« Prav tako sami glede medvedov in volkov ter odstrela niso nič svetovali ministrstvu, kakor tudi ne morejo nič svetovati kmetom, kaj naj storijo v zvezi z napadi na drobnico, govedo in tako dalje. »To je vprašanje za ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lovci so le izvajalci odstrela.«

V nekaterih nemških deželah so z zakonom omogočili, da lahko kmetje sami ubijejo volka ali medveda, če napada njihove živali, pri nas pa takega zakona ni in tudi na lovski zvezi zagovarjajo spoštovanje veljavne zakonodaje.

Zakon za mir pred kmeti

Kmete je zakon pomiril in, kot vse kaže, ne bodo šli na ceste zaradi volkov, pri čemer pa pride pri kmetih v poštev samo odstrel zveri, saj zavračajo predloge poznavalcev obnašanja velikih zveri, ki trdijo, da so kmetje zaradi izumrtja volkov v 19. stoletju pozabili na varovanje živine. Varovanja pašnih živali se dotika tudi Strategija upravljanja z rjavim medvedom v Sloveniji, ki jo je pripravilo ministrstvo za okolje (MOP); v njej med drugim piše: »MOP sofinancira ukrepe za zaščito pašnih živali.« V sindikatu kmetov so glede učinkovitejšega varovanja živali in stališča ministrstva jasni: »Ograje, psi in pastirji so neučinkoviti in neskladni s tradicionalnim načinom kmetovanja v alpskem prostoru.«

Nujni zakon, ki bo omogočal odstrel volkov in medvedov v Sloveniji, so pripravili na ministrstvu za kmetijstvo, podporo pa naj bi imel pri celotni vladi, tudi Marjanu Šarcu.

Odstrel najlažja rešitev

Dejstvo je, da imajo kmetje zaradi napadov velikih zveri na njihovo pašno živino veliko škode in izgub. Dejstvo je tudi, da država, ki je pravzaprav lastnica divjadi, prizna le delček odškodninskih zahtevkov. Če si ogledamo primer kmeta Florjana Peternelja iz Ilirske Bistrice, vidimo, kako v takih primerih deluje naša država. Peternelju so zveri na kmetiji v nekaj letih naredile za okoli 56 tisoč evrov škode, država mu je priznala in izplačala osem tisočakov. Celo ta izplačila niso redna. Lani so mu volkovi poklali 18 živali, država je priznala pokol osmih in celo za teh osem živali še ni dobil nobenega denarja.

Jeza kmetov je torej upravičena. Državi pa je najlažje urediti stvari z zakonom, ki dovoljuje odstrel volkov in medvedov. Kmetje bodo mirni in še odškodnin ne bo treba izplačevati, če ne bo medvedov in volkov. A v tem primeru bo samo koza cela, volka pa sploh ne bo, kaj šele da bi bil sit.