Sodni dan

FOTO in VIDEO: Po Sloveniji klestila orjaška toča, to so posledice ...

S.R.
12. 6. 2019, 07.47
Posodobljeno: 12. 6. 2019, 11.02
Deli članek:

Kar se je napovedovalo in včeraj čez dan pripravljalo, se je nato proti večeru tudi uresničilo. V delih Slovenije je padala orjaška toča v velikosti človeške pesti.

Facebook/Neurje.si
Orjaška toča v Starem trgu ob Kolpi.

Lokalna neurja s točo so v torek zvečer zajela predvsem južni del Slovenije, kjer so povzročila tudi največ škode. Na območju kraja Stari trg ob Kolpi so posamezna zrna toče še nekaj ur po neurju v premer merila tudi do 11 centimetrov. Pestro je bilo sicer celotno popoldne. Lokalno so se pojavljali siloviti nalivi, debela toča pa ni bila omejena zgolj na jugovzhod Slovenije.

Kot so poročali pri Neurje.si, so močne nevihte s silovitimi nalivi in točo nastajale v pasu od severozahoda države, preko osrednje Slovenije pa vse do Bele Krajine. "V marsikaterih krajih na poti centra nevihte je toča v premeru sicer dosegala debelino med 4 in 8 cm, kar je še vedno ekstremno. Toča je lokalno uničevala avtomobile, strehe, fasade in vse kar ji je prišlo na pot," so zapisali. Nebo so parale tudi strele. Sicer pa je orjaška toča po Beli Krajini uničevala pred natanko enim letom in tremi dnevi.

Največ škode je po poročanju STA toča povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v občini Črnomelj pa v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile. Kot so danes sporočili iz državnega centra za obveščanje, je toča povzročila nekaj škode tudi v občinah Ribnica in Sodražica. 

Na Veliki Loki v občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo. Kot je poročala uprava za zaščito in reševanje, požara ni povzročila, je pa poškodovala streho in električno napeljavo. V kraju Pijovci v občini Šmarje pri Jelšah pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju. V Kungoti pri Ptuju v občini Kidričevo in v Stopercah v občini Majšperk sta se zaradi močnega vetra na cesti podrli drevesi. V naselju Tržec v občini Videm pa je veter podrl zaščitno gradbeno ograjo, še poroča STA. Sicer je bilo pri odpravljanju posledic neurij aktiviranih skupaj 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. 

Danes bo vreme pretežno jasno, popoldne lahko v severni delu države nastane kakšna nevihta. Pihal bo šibek južni do jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija.Pretežno jasno bo tudi v četrtek.