volilni poraz

Tomićeva naj bi zamrznila svoje članstvo v Levici

Luka Tetičkovič
11. 6. 2019, 19.30
Deli članek:

Violeti Tomić v Levici očitajo, da pretirava z grimasami, ona naj bi zamrznila članstvo v stranki.

Arhiv Novice Svet24
Violeta Tomić

Stranka Levica se je po evropskih volitvah zavila v molk. Na novinarska vprašanja so nehali odgovarjati, njihovi tiskovni predstavniki ne dvigujejo telefona. Nemogoče je priklicati tudi poraženo vrhovno kandidatko Evropske levice – Violeto Tomić.

Po naših zanesljivih informacijah naj bi Tomićeva zamrznila svoje članstvo v stranki. Levica se na novinarska vprašanja prejšnji teden ni odzvala, tako nam ni uspelo izvedeti niti, ali institut zamrznitve v stranki poznajo in ali Tomićeva ostaja članica poslanskega kluba Levice.

O razlogih za domnevno zamrznitev lahko tako le ugibamo. Naši viri sicer trdijo, da za volilni poraz v stranki krivijo Tomićevo, o čemer smo že poročali. Očitajo ji pretirano obrazno ekspresivnost, konkretneje »grimase«, s katerimi da izraža podcenjevanje do sogovornika.

STA
Tomićevi so se zahvalili, Mesca pa pohvalili.

Kaj je zatajilo pri Violeti?

Kljub navedenemu se nam je prek zapisnika ljubljanskega lokalnega odbora Levice, ki ga hranimo v uredništvu, uspelo dokopati do nekaj dejstev. Na 3. redni seji 4. junija je bilo izpostavljeno, da mimika Tomićeve ni bila primerna, volilni štab pa bi moral bolje reagirati ob spodrsljajih, »ki so se zgodili v Evropi«. Za katere spodrsljaje gre, zapisnikar ni zapisal, domnevno pa je šlo za zaplete Tomićeve glede obveznega cepljenja in njene nepolitične izjave glede ruske aneksije Krima. Kritične besede so padle tudi na račun njene šibke angleščine.

»LO izpostavi, da je problem, ker je na vseh velikih soočenjih nastopala Violeta,« piše, ob čemer je članica pohvalila nastope Luke Mesca in Saša Slačka Brleka.

Je kaj zatajilo tudi v volilnem štabu?

Člani LO Ljubljana so nekaj kritičnih besed izrekli tudi na račun volilnega štaba. Grega Ciglar, ljubljanski mestni svetnik Levice, je izpostavil problematiko groženj med člani štaba. Podprla ga je Urška Honzak, prav tako mestna svetnica Levice, ki je izpostavila, da »energija v štabu ni bila primerna«.

Drugo plat je izpostavil član Levice, ki je opozoril, da so »člani štaba odšli na počitnice v začetku volilne kampanje«. Ob tem je dodal, da je »pripravljen pokazati telefon, s čimer bi dokazal svojo nedolžnost pri govoricah o grožnjah«.

Bobo
Štrukelj ugotavlja, da v stranki Levica manjka demokracije.

Štrukelj jim očita premalo demokracije

Sindikalist Branimir Štrukelj, sicer tudi član Levice, pa je v zapisniku izpostavil še pomanjkanje notranje demokracije. »Procesi demokracije v stranki so problematični,« ga navajajo v zapisniku.

Kampanji je primanjkovalo vsebine

»Izpostavi se, da je kampanji primanjkovalo vsebine, odgovori na vprašanja so bili premalo konkretni,« še lahko preberemo v zapisniku. Kljub navedenemu se je razprava zaključila s sklepom, naj se delegata v imenu LO Ljubljana zahvalita kandidatki za ves vloženi trud pri kampanji.