"PRIČAKUJEMO MOČNE NEVIHTE"

Ne samo običajne poletne nevihte: dolgotrajnejše, daljnosežnejše, močnejše – in s točo

J.P.
11. 6. 2019, 13.06
Posodobljeno: 11. 6. 2019, 13.58
Deli članek:

Danes nas je z vetrovi južnih smeri prvič letos dosegla zelo topla zračna masa z območja južnega Sredozemlja in severa Afrike.

Bobo
Popoldansko vročino bodo prekinile tudi močnejše nevihte.

Pri tleh sicer še vedno vztrajajo vlažni vetrovi vzhodnih in jugovzhodnih smeri. Zaradi šibke burje je bilo včeraj najbolj vroče na Primorskem. "V Biljah pri Novi Gorici in na Letališču Portorož se je temperatura povzpela do 33,9 stopinj Celzija. Tudi drugje v notranjosti smo po nižinah beležili vroč dan, temperature so bile večinoma okrog 31 stopinj Celzija. Vročino je spremljala tudi razmeroma visoka vlažnost. Proti večeru so nad osrednjo Slovenijo nastajala nevihte," so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Ob močnih nalivih lahko danes hitro narastejo hudourniški vodotoki.

Območje potencialne nestabilnosti

Povsem drugače je nad zahodno Evropo, kjer se nahaja ciklonsko območje z izrazito hladno fronto. In kot je običajno za poletni čas, so na območjih med hladno in zelo toplo zračno maso pogoste nevihte, območje potencialne nestabilnosti pa se je danes pomaknilo tudi nad naše kraje. Kar pomeni, da lahko v manj kot pol ure nastane nevihta. "Takšna situacija nas čaka danes popoldne. Tokrat zaradi visoke nestabilnosti ne pričakujemo samo običajnih poletnih neviht. Izdano je bilo opozorilo, da so možne močnejše nevihte z nalivi in tudi točo," so opozorili meteorologi.

Arso: "O potencialni nestabilnosti govorimo takrat, ko je ozračje zjutraj in dopoldne stabilno, ob segrevanju sredi dneva in popoldne pa postane nestabilno. V manj kot pol ure lahko ob poprej povsem jasnem nebu nastane nevihta."

V primerjavi z včerajšnjim dnem se je zlasti nad zahodno polovico države v višinah nekoliko okrepil veter. "Zaradi močnejših vetrov nevihte trajajo dalj časa, prepotujejo večje razdalje in so lahko tudi močnejše. Razvoj dopoldne še zadržuje zaporna inverzna plast - nekakšna pokrovka, ki preprečuje, da bi se zračne mase dvigovale. Nevihte bodo tako nastale v popoldanskem času, ko se bo ozračje dovolj segrelo, da bo ta pokrovka popustila. Dodatno pomoč pri dvigu pa lahko predstavlja šibak vzhodni veter. Zrak se mora nad hribi prisiljeno dvigniti, vsak dodaten dvig pa pomaga pri sprožitvi neviht. Večje možnosti za ta dodaten dvig so predvsem v notranjosti (vzhodni del) alpsko-dinarske pregrade. Nevihte bodo z južnim tokom potovale proti severu," so pojasnili.