Poletne nevihte

FOTO: Vročinske nevihte nad osrednjo Slovenijo s sabo prinesle točo

B.K.
10. 6. 2019, 18.58
Posodobljeno: 10. 6. 2019, 19.45
Deli članek:

Nad osrednjo Slovenijo se je razvil skupek vročinskih neviht. Ponekod poročajo o toči s premerom do 2 centimetra.

Bralec
Neurje je Ljubljano le obšlo.

Ob 17.30 sta dve vročinski nevihti vzniknili vzhodno in zahodno od Vrhnike. Nato sta se začeli premikati severneje in pri tem zajeli vse večja območja. V okolici Idrije so bile padavine doslej najhujše. V okolici Idrije, Polhovega Gradca in Horjula so doslej poročali o toči, ki je dosegla do 2 centimetra premera.

ARSO
Nevihti sta se formirali ob 17.30.

Nevihte so precej stacionarnega tipa in se le počasi premikajo proti severu, poroča portal neurje.si na svoji facebook strani. »Na območju, kjer nevihte trajajo že dlje časa se lahko pojavljajo hudourniške poplave, saj je tam predvidoma padlo že več kot 30 mm dežja,« opozarjajo pri neurje.si.

Ponoči in zjutraj bo sicer pretežno jasno, na zahodu občasno zmerno oblačno, predvsem v gorskem svetu pa je možna kakšna ploha ali nevihta, piše na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20 stopinj Celzija.

ARSO
Najmočnejše padavine so zabeležili med Idrijo in Vrhniko.

V torek bo sprva precej sončno, čez dan pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne nevihte, nekatere so lahko tudi močnejše. Pihal bo šibak jugovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija.

V sredo, četrtek in petek bo sončno in vroče. Verjetnost za nevihte bo majhna, še napovedujejo slovenski meteorologi.