Koalicija na Brdu pri Kranju

Razrez proračunske torte: "Denarja je dovolj, treba ga je le dobro razporediti"

S.R:/STA
10. 6. 2019, 15.05
Posodobljeno: 10. 6. 2019, 15.10
Deli članek:

Koalicijski partnerji so se danes zbrali na Brdu pri Kranju, da bi se dogovorili o razrezu državnega proračuna za prihodnji dve leti. "Denarja je dovolj, treba ga je le dobro razporediti," je bilo slišati.

Bobo
Na Brdu pri Kranju so se danes zbrali koalicijski partnerji.

Med aktualnimi vprašanji se danes lahko znajde iskanje kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Minuli teden so namreč odmevali namigi, da naj bi bil kandidat predsednik SMC Miro Cerar, ob čemer so se pojavila tudi ugibanja o morebitnih prestopih poslancev SMC. V SMC so danes zopet poudarili, da je stranka enotna.

Koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji morajo skupaj s celotno vladno ekipo določiti, kako bodo med proračunske uporabnike razdelili sredstva iz državne blagajne. Zgornja meja, koliko lahko porabijo vsi skupaj, je že določena: za vsako leto po približno 10,4 milijarde evrov.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da je denarja dovolj, treba ga je le dobro razporediti. Tudi minister za izobraževanje in podpredsednik SD Jernej Pikalo je poudaril, da je proračun ključni razvojni dokument te koalicije. 

Minister za obrambo Karl Erjavec pričakuje, da se bodo danes uskladili glede razreza proračuna za leti 2020 in 2021. Vlada ju mora v potrditev v DZ poslati do 1. oktobra, pred tem pa običajno potekajo usklajevanja s posameznimi proračunskimi uporabniki, Erjavec pa je spomnil tudi na dogovor z Levico: "Najprej se mora torej dogovoriti koalicija, nato pa se bomo o njem pogovarjali še z Levico." "Gremo v pravo smer, predpogoj pa je, da bo dobra gospodarska rast, da bo izvoz še naprej stabilen, ter da bodo gospodarske razmere ostale takšne, kot so v tem trenutku," je dejal Erjavec. 

Zdravstvo, sociala, pokojnine ... 

Pri pripravi proračuna je treba upoštevati učinek določenih ukrepov, denimo na področju plač ali zdravstva in sociale, ki bodo začeli veljati ali jih bo vlada še sprejela v tem času. Precej denarja gre za spremembe pri plačah, medtem ko imajo stranke v koaliciji tudi druge zahteve, denimo glede pokojnin. 

Na dnevnem redu je tudi zdravstvo. Gre za zelo zahtevno temo, ki je po Jurševem mnenju ne bo mogoče rešiti v kratkem času. "Vidimo, kaj se dogaja na področju zdravstva, in če ne bomo nekaj storili, potem se zna zgoditi, da državljani ne bomo več imeli zagotovljene zdravstvene varnosti," je dejal. 

Pikalo upa, da bo minister Aleš Šabeder danes predstavil ukrepe. "Za nas je ključno, da noben bolnik zaradi organizacije dela ne ostane brez vse potrebne oz. ključne oskrbe," je dejal in opozoril, da ne gre le za denar ampak tudi za organizacijo dela v zdravstvu. 

Poslanec SAB Marko Bandelli glede reševanja razmer v zdravstvu zaupa ministru. Kot je pojasnil, je Šabeder na zadnjem srečanju z njimi predstavil 15 točk, med njimi ukrepe na področju organizacije in koncesij, ki bodo po njegovem mnenju izboljšale stanje v prihodnjih letih. 

Bobo
Na Brdu pri Kranju so se danes zbrali koalicijski partnerji.

Sprememba volilne zakonodaje 

Ena od predvidenih točk današnjega vrha koalicije so tudi spremembe volilne zakonodaje. Minister za javno upravo Rudi Medved je spomnil na odločbo ustavnega sodišča, ki jo želi vlada implementirati še v tem letu. 

Za zdaj načeloma največ naklonjenosti kaže predlogu za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Ta predlog je po Medvedovih besedah praktično pripravljen. Do konca parlamentarnih počitnic nameravajo pripraviti tudi predlog sprememb volilnih okrajev. 

Abanka 

Poleg treh predvidenih tem na današnjem koalicijskem srečanju se lahko odpre še kakšno aktualno vprašanje. Ob robu srečanja je bilo denimo slišati tudi pomisleke glede prodaje Abanke. Potem ko je premier Marjan Šarec po zadnjih razkritjih o sanaciji bank pred dnevi ocenil, da bi moral Slovenski državni holding (SDH) krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje te banke, je tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič danes dejal, da je osebno zadržan pri takšnih prodajah. 

V SDH so se na Šarčeve besede danes odzvali s pojasnilom, da so glede prodaje Abanke dolžni spoštovati zaveze Evropski komisiji in izvajati strategijo o upravljanju državnih naložb. Dodali pa so, da končno odločitev lahko sprejme vlada.

Bobo
Na Brdu pri Kranju so se danes zbrali koalicijski partnerji.