Zimske razmere

Lahkomiselnost Poljaka pod Triglavom stala življenja

Mihael Korsika
10. 6. 2019, 20.10
Deli članek:

Na Triglavu in drugih višjih gorah zaradi obilice snežnih padavin v maju še vedno vztrajajo zimske razmere, ki niso nevarne le za bolj priložnostne obiskovalce gore, temveč tudi za izkušene planince, opozarja policija. Pod Triglavom je v soboto umrl lahkomiselni poljski planinec.

Svet24
Na Kredarici je še več kot meter snega.

Državo je po izredno mokrem maju končno zajelo poletje, pred nami je prvi vročinski val, medtem pa v pretežnem delu slovenskega visokogorja še vedno vztrajajo prave zimske razmere. Minuli konec tedna so imeli gorski reševalci obilico dela zaradi nepremišljenih planincev, ki so imeli težave zaradi snega.

Minuli konec tedna so morali gorski reševalci v dobrih 24 urah posredovati kar sedemkrat, pa se sezona v gorah še ni niti dobro začela. »Vikenda še ni konec, gorski reševalci pa štejejo intervencije kot branjevke jabolka na tržnici,« so v soboto pozno zvečer zapisali na Planinski zvezi Slovenije.

Smrt zaradi lahkomiselnosti

»Od petkovega popoldneva do sobotnega večera so morali fantje in dekleta posredovati v kar sedmih primerih, ki jih lahko označimo za lahkomiselne in neodgovorne,« so še poudarili. Takšna lahkomiselnost je poljskega planinca pod Triglavom stala življenja. Nesreča se je zgodila le nekaj minut po sobotnem poldnevu.

Na s snegom prekriti markirani planinski poti od Kredarice na vrh je moški, ki je hodil še z dvema planincema, zdrsnil in padel v Snežno konto. Po klicu na pomoč je slovenska vojska s helikopterjem na kraj nesreče odpeljala gorske reševalce, a ti so planinca našli mrtvega.

»Imel je pas in čelado. Cepin in dereze niso bile najdene, tako da obstaja verjetnost, da jih ni imel,« nam je sporočil tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos. Ob tem je pojasnil, da obstaja možnost, da je moški sicer imel zimsko opremo, a so se mu dereze ob drsenju po steni in padcu odpele.

STA
Gorski reševalci so imeli obilico dela.

Pokojni je hodil s še dvema planincema, ki sta bila nepoškodovana in neopremljena,  imela nista niti derez niti cepinov. Policiji sta povedala, da je ponesrečenec imel dereze, a naj bi bile te slabe kakovosti in obrabljene.

»Sneg pod Kredarico se udira prek kolen, vrh Triglava je leden in zelo nevaren tudi za izkušene planince,« je po nesreči opozorila policija. Ne izpostavljajte se tveganjem in s svoji izletniškimi ambicijami ne kličite nesreče. Sezona je še dolga, še bo čas za visokogorje. Takšne razmere so zelo nevarne tudi za reševalce, so še opozorili.

Še enega tujca je morda izčrpanost rešila pred podobno usodo. Gorski reševalci so ga rešili v soboto po sedmi uri zvečer, ko je obnemogel v gozdu na območju Bohinja. Bil je na poti na Triglav.

Gorski reševalci so morali konec tedna kar dvakrat posredovati na izredno zahtevni Hanzovi poti na Malo Mojstrovko, ki poteka po severni strani gore in še v poletnih razmerah zahteva izkušenega planinca. Planinci so kljub snegu vztrajali toliko časa, da so prišli do točke, kjer niso mogli niti napredovati niti se spustiti nazaj v dolino, zato so potrebovali pomoč. Na Planini Konjščica in v okolici Velikega Lemeža pa so se gorski reševalci ukvarjali tudi z izgubljeni gorniki.

Gora počaka

Na nevarne razmere v visokogorju so opozorili tudi na Planinski zvezi Slovenije, kjer poudarjajo, da je treba pred odhodom na turi preveriti razmere na terenu. »Pokličite oskrbnike koč, pobrskajte med spletnimi kamerami, marsikaj se najde tudi na Facebooku in po različnih forumih. Sicer pa ... gora počaka!« svetujejo na Planinski zvezi.

Če pride do nesreče, pa je pomembno, da ohranimo prisebnost in ostanemo mirni. »Ocenimo situacijo in zaščitimo sebe in ponesrečenca pred neposrednimi nevarnostmi. Ponesrečenemu nudimo prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti,« pravijo na zvezi.

Ob klicu na 112 je treba povedati, kdo kliče, kaj, kje in kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev in kakšne so poškodbe, kakšne so vremenske razmere na kraju nesreče ter kakšno pomoč potrebujete.