Zavrnitev

Bruselj zavrnili kandidaturo Pavlihe za člana Sodišča EU

B.K./STA
9. 6. 2019, 12.22
Posodobljeno: 9. 6. 2019, 12.23
Deli članek:

Profesor pomorskega prava in nekdanji politik Marko Pavliha ni več kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Na zaslišanju pred odborom v Bruslju so namreč zavrnili njegovo kandidaturo.

Mateja Jordović Potočnik
Marko Pavliha

Odbor bo slovensko pravosodno ministrstvo uradno o svoji odločitvi obvestil v torek. V primeru zavrnjene kandidature bo moral predsednik republike Borut Pahor izbrati novega kandidata in predlog poslati v DZ. Pavliha je zavrnitev že potrdil.

Pavlihi na zaslišanju v Bruslju po neuradnih informacijah TV Slovenija ni uspelo prepričati članov odbora, ki je oblikovan v skladu z 255. členom Pogodbe o delovanju EU. Z odborom se vlade držav članic posvetujejo pred imenovanjem kandidatov. Ta odbor poda mnenje o ustreznosti kandidatov za opravljanje nalog sodnika.

Odbor sestavlja sedem oseb, izbranih med nekdanjimi člani Sodišča in Splošnega sodišča, člani najvišjih nacionalnih sodišč in priznanimi pravniki, od katerih enega predlaga Evropski parlament.

Uradnega razloga, zakaj so Pavliho zavrnili, TV Slovenija ni navedla. Odbor uradnih pojasnil o primernosti kandidata ne objavlja, najpogosteje pa gre za pomanjkanje izkušenj s področja mednarodnega in evropskega prava, je v soboto poročala TV Slovenija.

Profesorja pomorskega prava naj bi spodneslo anonimno pismo, v katerem pisec člane odbora opozarja na njegove pretekle izjave v povezavi s Hrvaško. Katere konkretno, ni znano.

Že pred tem so poslanci marca zavrnili kandidaturo dosedanjega sodnika v Luksemburgu Mira Preka zaradi očitkov o nasilju nad sodelavko, namesto njega pa podprli prav Pavliho.