Slovenija

Jamarji bodo praznili brezno pri Debliških livadah

B.K./STA
9. 6. 2019, 08.52
Posodobljeno: 9. 6. 2019, 08.53
Deli članek:

Jamarji novomeškega jamarskega kluba in arheologi Avguste pod vodstvom Uroša Koširja bodo danes praznili brezno pri Debliških livadah ob cesti pod Krenom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz tega brezna so že lani odstranili večjo količino odpadkov, ki je bila namensko odvržena v jamo, je za STA dejal predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.

Kot je pojasnil, po izvleku odpadkov v breznu pri Debliških livadah v občini Kočevje oktobra lani niso našli človeških ostankov. Pod smetmi so namreč naleteli na veliko količino vojaške opreme vojnih ujetnikov - predvidoma Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki so bili nato umorjeni v breznu pod Krenom. Pri praznjenju brezna bosta po Dežmanovih navedbah sodelovala tudi člana komisije Andrej Mihevc in Anton Velušček.

Letos je bil uspešno zaključen tudi razpis za odstranitev naminiranega skalovja na posmrtne ostanke umorjenih slovenskih vojnih ujetnikov v breznu pod Macesnovo gorico. Izbrani izvajalci bodo začeli izvajati tudi druge programske naloge, je dejal.

V četrtem poročilu Nemoč laži je komisija po Dežmanovih besedah opozorila na neurejenost slovenskih vojnih grobišč v Sloveniji in tujini. Že konec leta 2017 so razposlali pobudo za ustanovitev državnega zavoda/službe za vojna grobišča. Pobudo bodo, kot je povedal, še enkrat predstavili konec leta na posvetu v državnem svetu.

V komisiji sicer pripravljajo tudi program za leto 2020, v katerem bodo po Dežmanovih besedah nadgradili nekatera strokovna opravila, ki jim v prvih letih izvajanja zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev še niso uspeli posvetiti dovolj pozornosti.

"V obravnavi je še okoli 150 možnih novih lokacij prikritih morišč in grobišč, dopolniti in posodobiti želimo ustrezno zbirko podatkov o prikritih vojnih grobiščih, ki bo omogočala uspešnejše urejanje vojnih grobišč," je še dodal Dežman.

V lanskem letu je komisija sicer uredila 36 prikritih vojnih grobišč do faze, ki omogoča pripravo predloga za vpis grobišča v registra vojnih grobišč in nepremične kulturne dediščine, izvedla izkop in pokop žrtev iz šestih prikritih vojnih grobišč in potrdila oziroma sondirala 55 prikritih vojnih grobišč ter izvlek odpadkov iz brezna pri Debliških livadah.