Preobremenjenost

Ogled slapa Kozjak dražji od slapa Savica

Mihael Korsika
9. 6. 2019, 08.00
Posodobljeno: 9. 6. 2019, 08.01
Deli članek:

Za ogled enega najlepših slapov v Sloveniji je po novem treba odpreti denarnico, kobariška občina je namreč začela pobirati nadomestilo za uporabo infrastrukture do slapa Kozjak. Nadomestilo je celo višje od vstopnine za ogled našega najbolj obiskanega slapa, slapa Savica.

Wikipedia
Slap Veliki Kozjak se nahaja pri Kobaridu.

Dolina reke Soče skriva številne naravne bisere, med katerimi je prav gotovo tudi slap Kozjak pri Kobaridu, ogled katerega pa ni več brezplačen. Občina se je odločila uvestinadomestilo za uporabo infrastrukture ob 15-metrskem slapu. Vstopnina je celo višja kot za ogled najbolj znanega, obiskanega in opevanega slovenskega slapa v Bohinju.

Pristojbina za pot k razgledni točki slapa Savica za odraslo osebo znaša tri evre, za dijake, študente in upokojence 2,5 evra ter poldrugi evro za otroke od sedem do 14 let. Pristojbina za ogled Kozjaka je za odraslega štiri evre, dijake, študente in upokojence tri ter za otroke dva evra. Obisk slednjega vas bo prišel ceneje le, če ste družina, pristojbina znaša 10 evrov, v Bohinju pa popusta za družine nimajo.

Wikipedia
Slap Savica je najbolj znan in obiskan slovenski slap.

Kopanje kljub prepovedi

V ozadju takšnega cenika se skriva želja kobariške občine, da bi zmanjšala naval turistov, ki prekomerno obremenjujejo okolje. »Problem pri slapu Kozjaku je, da ga v zadnjih letih dnevno obišče preveč ljudi, kot bi ga lahko kraj sprejel. Problem se pojavi tudi pri zadrževanju obiskovalcev pri slapu in tudi kopanju v vodi. Čeprav je kopanje pri slapu prepovedano, se nekateri tega ne držijo in vodo izkoristijo za ohladitev po opravljeni poti do slapa,« je lani ugotavljala komisija za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije. Ob tem so med mogočimi rešitvami navedli prav pobiranje vstopnine.

Primerno vzdrževanje poti bo sicer vplivalo na večjo varnost obiskovalcev, pobiranje nadomestila pa bo prineslo tudi novo delovno mesto v Posočju.

Na drugem koncu doline v Trenti, nedaleč stran od ceste čez prelaz Vršič, dostop do izvira Soče za zdaj ostaja brezplačen. Turizem Dolina Soče je lani namreč napovedal, da bodo mestoma zelo strmo pot do izvira reke uredili in dodatno zavarovali. Ker so za vzdrževanje poti potrebna sredstva, so nameravali letos uvesti vstopnino, vendar prenove zaradi težav pri pridobivanju soglasij še niso niti začeli.

TIC
V Bohinju so parkirnino poimenovali nadomestilo za uporabo ceste.

Nadomestilo namesto parkirnine

Pri pobiranju različnih nadomestil občinske institucije uporabljajo obilo domišljije. V Bohinju tako že nekaj let razburja plačevanje cestnine na cesti iz Stare Fužine naprej do Vogarja in Planine Blato. Vsi se seveda strinjamo, da je treba vlagati v infrastrukturo, zlasti če je bolj obremenjena, a bi bilo lepo, če bi za te ukrepe našli podlago v zakonodaje in ne ovinke v njej.

Uradno gre za pobiranje nadomestila za uporabo ceste, čeprav gre dejansko za parkirnino. Ker omenjena izhodišča za izlete v gore ležijo v Triglavskem narodnem parku, občina tam ne more pobirati parkirnine, saj je urejanje teh zadev v pristojnosti parka. Bohinjci so zato parkirnino poimenovali nadomestilo za uporabo ceste.

Parkirnina je vezana na časovno obdobje, nadomestilo pa je vezano na uporabo ceste. V Bohinju se namreč uporabnina ceste plačuje na 24 ur ne glede na to, ali je avtomobil parkiran štiri dni. Če boste odšli v hribe, boste v štirih dneh za uporabnino ceste, ki jo boste uporabili le dvakrat, ob prihodu in odhodu, plačali 48 evrov. Še lani bi bil račun 40 evrov. Predvsem za tiste malo manj izurjene in tudi tiste bolj izurjene, ki se podajo v bolj oddaljene fužinske vrhove, je uporaba ceste skoraj nujna, saj dostop do gora skrajša za najmanj dve uri.