otroška kardiologija

Poslanci bodo dobili vpogled v osebne in zdravstvene podatke bolnikov

B.K./STA
8. 6. 2019, 11.16
Posodobljeno: 8. 6. 2019, 11.17
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče je odredilo, da mora KPK parlamentarni preiskovalni komisiji, ki med drugim ugotavlja odgovornost na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, poslati dokumentacijo, iz katere so razvidni osebni in zdravstveni podatki bolnikov in tudi podatki o prijaviteljih suma korupcije na KPK, poroča Dnevnik.

sta
Komisijo o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme vodi Jelka Godec.

Komisija DZ se bo ponovno sestala v četrtek, ko bo predvidoma začela zasliševanje prvih prič. Že februarja se je obrnila na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), ki je leta 2013 preiskovala morebitna korupcijska tveganja na oddelku za otroško kardiologijo, in prvič zahtevala dokumente.

KPK je dokumente posredovala, a je prekrila vse občutljive in z zakoni zaščitene osebne podatke ter dele dokumentacije izločila. Toda po poročanju Dnevnika je parlamentarna preiskovalna komisija pozneje prek okrožnega sodišča še enkrat zahtevala dokumente od KPK "z obrazložitvijo, da nekateri dokumenti manjkajo", je pojasnila predsednica omenjene preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS).

Sodišče je z odredbo odločilo, da mora KPK predati celotno dokumentacijo, tudi tisto, ki jo je izvzela oziroma počrnila. "Preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani je 29. aprila dokumentacijo v celoti odstopila preiskovalni komisiji ter hkrati o tem obvestila KPK," so za Dnevnik povedali na KPK. Da imajo v rokah celotno dokumentacijo, je za časnik potrdila še Godčeva.

Prek sodišča je komisija zahtevala tudi celotno dokumentacijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je po besedah Godčeve zahtevo komisije skorajda v celoti zavrnil. "Sodišče je odredilo, da mora UKC Ljubljana v roku 45 dni dokumentacijo posredovati. Rok še ni potekel," je dodala Godčeva.

Po oceni časnika njene navedbe ne držijo povsem. Ljubljanski UKC je komisiji že ob prvi prošnji posredoval 24 fasciklov s 470 prilogami na več kot 7000 straneh ter pojasnil, da dokumentov z občutljivimi osebnimi podatki bolnikov, denimo poročila strokovnih nadzorov, ni mogoče poslati. A parlamentarna komisija je prek sodišča zahtevala prav te.

Po informacijah Dnevnika tako KPK kot UKC nimata statusa preiskovanca v tej zadevi in prav zato nimata rednih pravnih sredstev, da bi se uprla zahtevam, tudi sodišča. Odredbo morata upoštevati kot javna ustanova oziroma nevladni organ.

Varstvo zdravstvenih podatkov zagotavlja zakon o pacientovih pravicah, varstvo prijaviteljev suma korupcije pa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, v obeh primerih pa tudi ustava in mednarodne konvencije, so še opomnili v Dnevniku.