Parlameter

Kdo se izmika in kdo molči? Najskromnejši besedni zaklad imajo v Janševi SDS

Mihael Korsika
7. 6. 2019, 20.25
Deli članek:

Že površnemu spremljevalcu dogajanja v državnem zboru postane hitro jasno, da se številni slovenski predstavniki ljudstva ne morejo prav hvaliti z retoričnimi spretnostmi in bogatim besednim zakladom. Iz spletne aplikacije Parlameter je razvidno, da imajo najbolj revno besedišče poslanci opozicijske SDS, medtem ko poslanci iz SNS, SAB in SMC ne zaostajajo prav veliko.

STA
Poslanci so do zdaj opravili osem rednih sej in 23 izrednih zasedanj.

Poslanci in poslanske osmega sklica državnega zbora bodo čez 15 dni ugasnili prvo svečko štiriletnega mandata. Do zdaj so opravili osem rednih sej in kar 23 izrednih plenarnih zasedanj. Za primerjavo: v prejšnjem mandatu je državni zbor v prvem letu opravil 17 izrednih zasedanj.

Ob prihajajoči prvi obletnici aktualnega mandata parlamenta smo prek spletne aplikacije Parlameter poiskali različne podatke o aktivnostih poslancev.

Najmanj in najbolj zgovorni prihajajo iz koalicije

Čeprav se je Jani Möderndorfer (SMC) v poslanske klopi usedel šele septembra kot nadomestni poslanec, je na vrhu po številu izrečenih besed na sejah. Skoval jih je že 123.309. Za njim sta se uvrstila Franc Breznik iz SDS (115.405 besed) in Miha Kordiš iz Levice (110.476 besed).

Po podatkih Parlametra je v parlamentu najmanj govoril oziroma sploh še ni nič povedal poslanec LMŠ Nik Prebil. Ob je tem treba spomniti, da gre za zelo svežega poslanca, ki je v parlament prišel šele marca, po odstopu poslanca Darija Krajčiča zaradi afere oziroma »družbenega eksperimenta« sendvič.

Naslednji najbolj molčeči poslanec Gregor Židan prihaja iz SMC, tudi on sicer ni bil neposredno izvoljen, a je v državni zbor kot nadomestni poslanec prišel septembra. Morda je sicer neaktivnost Židana povezana tudi z usmeritvami stranke; Židan je bil namreč pred leti vpleten v afero ilegalnih športnih stav, zato verjetno stranki ni prav v interesu dati političnim nasprotnikom in medijem kost za glodanje. Gregor Židan je do zdaj spregovoril zgolj 3578 besed, morda je toliko bolj presenetljiv podatek Parlametra, da se je takoj za njim uvrstil vodja največje koalicijske poslanske skupine LMŠ Brane Golubović (6074 besed).

Če podatke prenesemo v čas in upoštevamo, da povprečni govorec v minuti izgovori nekje okrog 160 besed, to pomeni, da je Židan v devetih mesecih v državnem zboru govoril pičlih 22 minut, medtem je Möderndorfer v istem času govoril 770 minut, to je 12 ur in 50 minut. Podatki o izgovorjenih besedah sicer kažejo zgolj na sposobnosti govorjenja, ne povedo pa popolnoma nič o vsebini poslanskih nastopov, zato smo preverili še, kako se poslanske skupine uvrščajo v analizi raznolikosti besedišča.

STA
Poslanska skupina SDS ima celo skromnejši besedni zaklad kot SNS.

Glede na podatke Parlametra imajo najbolj reven besedni zaklad poslanci SDS, ki so v tej kategoriji dosegli 107 točk. Le dve točki več sta dosegla poslanca narodnih skupnosti. Z besednim zakladom se glede na te podatke ne morejo hvaliti niti v SNS (112 točk), SAB in SMC (obe 113 točk).

Daleč največ različnih besed v svojih nastopih uporablja pet poslancev Desusa, saj je njihova poslanska skupina dosegla 144 točk, za njimi pa so se uvrstili Socialni demokrati (134) in LMŠ (129), medtem ko so v zlati sredini poslanci Levice (122) in Nove Slovenije (121 točk).

Trije izpustili več kot polovico glasovanj

Le trije izmed 90 poslancev si glede prisotnosti zaslužijo čisto petko. Tina Heferle in Aljaž Kovačič (oba LMŠ) ter Meira Hot (SD) so namreč edini predstavniki ljudstva, ki do zdaj niso zamudili niti enega glasovanja. Podatki o največji prisotnosti poslancev na glasovanjih niso presenetljivi, saj morajo koalicijske stranke v sodelovanju z opozicijsko Levico poskrbeti za večino v parlamentu, da so predlogi vlade lahko sprejeti.

V povprečju se sicer poslanci udeležijo 86 odstotkov glasovanj, na glasovanjih pa so največkrat manjkali opozicijski poslanci. Trije poslanci so do zdaj preskočili več kot polovico glasovanj. To so Iva Dimic iz NSi, ki je glasovala v 44 odstotkih, sledita prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki sta bila prisotna na slabih 48 odstotkih glasovanj. Najmanjšo prisotnost na glasovanjih med koalicijskimi poslanci ima Milan Brglez, sodeloval je le na 72 odstotkih glasovanj.
V aplikaciji Parlameter smo želeli preveriti še, kateri izmed poslancev največkrat misli s svojo glavo, kar pomeni, da glasuje v nasprotju z večinskimi glasovi poslanske skupine, a pri tem nismo bili najbolj uspešni. Največje neujemanje namreč Parlameter zaznava pri poslancih, ki imajo tudi najslabšo prisotnost na glasovanjih. Močno namreč dvomimo, da sta predsednik SDS Janez Janša in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat med petimi poslanci, ki največkrat glasujejo v nasprotju z večinskimi glasovi poslanske skupine. Ekipo Parlametra smo zato povprašali o metodologiji, a kljub zagotovilu na spletni strani aplikacije, da se na vprašanja odzivajo hitro, odgovorov nismo dobili.