Letni pregled

Občane Destrnika skrbi dogajanje v Arnuševi hiši

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
6. 6. 2019, 20.21
Deli članek:

V občini Destrnik so lani zabeležili manj primerov kaznivih dejanj kot leta 2017, opažajo pa vse več primerov nasilja v družini.

M.Z.
Svetnik Andrej Zelenik je opozoril, da se v zapuščenem objektu pri gasilskem domu zadržuje mladina, tudi osnovnošolska.

Podatke s področja javne varnostni za leto 2018 je svetnikom predstavil vodja policijskega okoliša Robert Rojko. Kaznivih dejanj je bilo lani 16, predlani 26. Zabeležili so štiri tatvine, tri poškodovanja tuje stvari, dve kaznivi dejanji goljufije in dve kaznivi dejanji grožnje. Obravnavali so štiri primere nasilja v družini, predlani samo enega. Srečali so se s primerom zanemarjanja otroka.

Na področju javnega reda in miru je bilo 27 kršitev, kar je več kot leta 2017 (21). Med njimi so bili pretepi na veselicah, požar, delovna nesreča in eksplozija. Število prometnih nesreč se je zmanjšalo za polovico, smrtnih žrtev ni bilo. Cestnoprometnih prekrškov je bilo 55, od tega polovica primerov preseganja dovoljene hitrosti vožnje. »Varnostne razmere so stabilne in ugodne. Želimo, da bi tako tudi ostalo,« je poudaril Rojko.

Droge so, ne delajmo si utvar

Svetnika Marjana Lovreca je presenetilo, da niso obravnavali nobenega primera v zvezi s prepovedanimi drogami. Branko Horvat je dodal, da je droga v okolju verjetno prisotna. »Če je povsod okrog nas, potem si ne delajmo utvar, da je pri nas ni. Verjetno Destrnik ni izjema. A se pač noben primer ni obravnaval,« je dejal.

Andreja Zelenika skrbi dogajanje pri tako imenovani Arnuševi hiši pri gasilskem domu, ki jo kupuje občina. Gre za pred leti grajeni poslovni objekt, katerega gradnja se ni dokončala. Stojijo zidovi, vežejo jih armirane betonske plošče, les na ostrešju je preperel in trhel. Objekt je po besedah svetnika Zelenika nevaren. »Predlagam, da se v in ob objektu izvede nadzor, saj naj bi se nekaj dogajalo. Tudi osnovnošolska mladina zahaja tja. Ne samo po pouku, temveč tudi med odmori. Otroci tam tekajo, skačejo sem in tja, gor in dol … Naj se komu kaj zgodi ... Nekaj bo treba ukreniti in jih od lokacije odvrniti. Tam res ni varno,« je poudaril.

Pukšič: »Hiša še ni občinski problem …«

Župan Franc Pukšič je dejal, da bo to problem občine, ko bo zbrala še 60 tisoč evrov in bo postala lastnica objekta. »Zdaj še nismo lastniki. Trudim se, da bi našel kupca za te nepremičnine. Res ne vem, zakaj je občina pod prejšnjim vodstvom morala iti v ta nakup. Videti je, da jih je pri tem vodil izključno zasebni interes.«