Nemir na nebu, drama na tleh

VIDEO in FOTO: Hudourniški vodotoki ohromili cesto proti Mariboru, strela treščila v omarico, ...

S.R./STA
6. 6. 2019, 07.06
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 09.08
Deli članek:

Večerna lokalna neurja so povzročila kar nekaj težav na severu in vzhodu države. Najhuje je bilo na območju Podravja.

Facebook/PGD Nova Cerkev
Neurje se je razbesnelo tudi nad Novo Cerkvijo.

Območja občin Celje, Dravograd, Krško, Radlje ob Dravi, Rogaška Slatina, Rogašovci, Šentilj in Vojnik je zgodaj zvečer prizadelo neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom. Centri za obveščanje so zabeležili 29 dogodkov. Meteorna voda je na 19 lokacijah poplavila ceste in večinoma kletne prostore objektov ter nanesla zemljino in kamenje. V Radljah ob Dravi so morali gasilci denimo sanirati več manjših plazov, ki so zaprli več lokalnih cest, ki so jih, kot je razvidno s spodnjega posnetka, že tako zalili močni nalivi.

Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, so se v treh primerih na nekaj lokacijah preko cestišč sprožili zemeljski plazovi in povzročili zapore cest, v nekaj primerih je veter podiral drevje, v enem primeru je zaradi udara strele zagorela telekomunikacijska omarica. V občini Vojnik je na območju Nove Cerkve voda poplavila hlev, garažo in cesto. Močnejša nevihta je včeraj zajela tudi del Groičkega, ki je poleg silovitega naliva postregla tudi s točo. Sledile so hudourniške poplave, poročajo pri Neurje.si.

Pri sanaciji posledic neurja so sodelovali poklicni gasilci dveh gasilskih enot in prostovoljni gasilci tridesetih gasilskih društev ter cestna, komunalna in druga podjetja. Iz poplavljenih objektov so izčrpali meteorno vodo, preusmerjali meteorno vodo mimo ogroženih objektov, čistili jaške in cestne prepuste, odstranjevali podrto drevje, nanose zemljine in drugega materiala ter z mehanizacijo odstranili material, ki so ga nanosili sproženi plazovi.