Številni napadi

Na Škofjeloškem otrokom na gozdnih poteh pretijo volkovi

S.R./STA
5. 6. 2019, 16.53
Posodobljeno: 5. 6. 2019, 16.56
Deli članek:

Na odročnih območjih občin Železniki in Gorenja vas-Poljane se v zadnjih tednih soočajo z napadi volkov na drobnico. Bojijo pa se tudi za varnost otrok, ki na šolske avtobuse pogosto hodijo po gozdnih poteh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na ministrstvo so zato poslali vlogo za izredni odstrel volkov, krajani pa podpisujejo tudi peticijo za odstrel. 

Kot je povedal župan Občine Železniki Anton Luznar, so se na občino obrnili krajani krajevnih skupnosti Davča in Sorica ter jim predstavili nekaj primerov škode, ki so jo v minulih tednih povzročili volkovi. Tako je volk na območju Davče enemu od domačinov ubil ponija, v Zgornjih Danjah pa so volkovi v noči na 17. maj najprej pokončali 25 ovac, v noči na 30. maj pa še 13. 

Posamezne primere in škodo so popisali ter v ponedeljek na ministrstvo za okolje in prostor poslali vlogo za dovoljenje za izredni odstrel volkov. Hkrati pripravljajo tudi peticijo za odstrel volkov, pod katero zbirajo podpise od 2. do 16. junija. Razlog za to pa niso le napadi na živino, temveč tudi strah krajanov, predvsem za otroke, ki po gozdnih poteh hodijo do postajališč za šolske avtobuse. 

V preteklosti se s tako pogostimi primeri napadov volkov na tem območju niso srečevali, v zadnjih tednih pa so posamezne volkove ali pare volkov večkrat tudi videli v bližini cest in hiš. Prav tako včasih opazijo kakšnega medveda. Glede na porast volkov na tem območju pa je Luznar prepričan, da bo treba ukrepati.