Komisarski stolček

Cerarja v zameno za poslance? Šarec zanika kupčkanje in pravi, da bo izbira težka

S.R./STA
5. 6. 2019, 15.56
Posodobljeno: 5. 6. 2019, 16.03
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je ponovil, da bo o kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije odločila vlada, dotlej pa so vse drugo ugibanja. Tako ni jasno odgovoril na vprašanje, ali je predsednik SMC Miro Cerar, ki se ga omenja v tem kontekstu, možen kandidat.

Bobo
Primernih kandidatov je veliko, težko bo izbrati, zato jih "čakajo težki dnevi", je dejal Šarec.

Šarec je v današnji izjavi novinarjem ob robu začetka poslovnega foruma pobude Tri morja poudaril, da glede kandidata za komisarja ni nič novega in je vse odprto. Že večkrat se je sicer kot možnega kandidata omenjalo zunanjega ministra Cerarja, ki je prav v torek sporočil, da se bo z jesenskim kongresom poslovil z vrha SMC. Tako je ta možnost danes ponovno zaokrožila v medijih. 

Glede teh ugibanj je Šarec danes odgovoril: "Ugibanja so vedno, dokler kandidat ni izbran. Vlada bo na koncu odločila, kdo bo kandidat." Prav tako ni odgovoril konkretno na vprašanje, ali je Cerar primeren kandidat. "Izbrati primernega kandidata bo težka naloga, ker je kandidatov s temi kompetencami kar nekaj, zato nas čakajo težki dnevi," je poudaril. Upa, da bodo postopki stekli čim prej in bodo kandidata izbrali ob pravem času. "Ne bi pa prehiteval," je dejal in dodal, da morajo najprej videti, kdaj bo izbran predsednik ali predsednica Evropske komisije. "Tisti, ki vodi Evropsko komisijo, je neke vrste mandatar in odloča," je povedal Šarec in spomnil, da je bil v preteklosti kakšen kandidat tudi zavrnjen. 

Ne želi si ponovnih zapletov

Glede ugibanj o novem predsedniku komisije pa je dejal, da "kdor koli bo izbran, bo moral delati v interesu Evrope, zlasti pa bo moral več narediti na širitvi na Zahodnem Balkanu". 

Ponovil je željo, da Slovenija predlaga enega kandidata ali kandidatko za komisarja, "da ne bi bili priča takšnemu dogajanju kot pred petimi leti". Po njegovih navedbah so v zraku še vedno ideje glede morebitne pobude iz Bruslja, naj vsaka država predlaga eno žensko kandidatko in enega moškega kandidata. Sicer pa bi želeli, kot je poudaril, kandidata iz Slovenije izbrati tako, da ne bo spet zapletov in da bo imel podporo v Sloveniji. 

Brez kupčij

Premier je odgovoril tudi vprašanje, ali lahko dogajanje v SMC oz. napoved Cerarja, da se bo z jesenskim kongresom poslovil z vrha stranke, vpliva na koalicijo. "SMC je suverena stranka in se sama odloča o dogajanju v svojih vrstah," je dejal. Prav tako strankarsko dogajanje po njegovih ocenah nima zveze z vlado, saj slednja deluje kot celota, strankarske zadeve pa se "rešujejo v popoldanskem času". S tem je odgovoril na vprašanje, ali bo lahko Cerar ostal zunanji minister tudi po tistem, ko ne bo več predsednik stranke. Cerar je namreč tako napovedal. 

Šarec je spregovoril tudi o svojih ponedeljkovih ocenah, ki jih je zapisal na Facebooku, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje liberalnih strank. "Sodelovanje pomeni, da sodelujemo in ugotovimo, da imamo enake cilje. Potem se iz tega lahko kaj razvije, ne bi pa mogli zdaj govoriti, kako bo to potekalo," je danes pojasnil predsednik LMŠ. To je po njegovih besedah pač pobuda, "kaj se bo v zvezi s tem dogajalo, pa bomo videli v prihodnjih dneh". 

Tako je tudi zavrnil ugibanja glede domnevne "kupčije", da bi Cerarju ponudili komisarsko mesto "v zameno za poslance SMC". Nekateri namreč ugibajo, da bi se, če bi prišlo do povezovanja strank, poslanci SMC priključili LMŠ. "Tukaj tega ne more biti. Poslanci so avtonomni, pripadajo avtonomni stranki. S takimi kupčijami ne bi daleč prišli," je poudaril Šarec.