Položaj evropskega komisarja

Cerar o neprimernih ugibanjih in čvrstosti stranke

G.G./STA
5. 6. 2019, 14.30
Posodobljeno: 5. 6. 2019, 14.42
Deli članek:

Predsednik SMC Miro Cerar je ob nekaterih ugibanjih, da naj bi postal kandidat za evropskega komisarja, danes zatrdil, da se koalicija o tem še ni pogovarjala, predlog pa poda premier Marjan Šarec.

STA
Miro Cerar hoče, da stranka zadiha s polnimi pljuči.

Cerar meni, da so takšna ugibanja v tem trenutku celo neprimerna. Pravi, da je treba počakati na Šarčev predlog glede kandidata za evropskega komisarja.

Povsem samostojna odločitev

Danes jepojasnil tudi odločitev, da na jesenskem volilnem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Poudaril je, da je odločitev sprejel po lastnem premisleku, povsem samostojno, predvsem zato, da omogoči, da bo potreben proces prenove stranke potekal čim bolj neobremenjeno. Dodal je, da je to tudi plod premisleka po evropskih volitvah. Na slednjih je sicer stranka dosegla zelo slab rezultat.

"Mislim, da je potrebno, da stranka zadiha z novimi pljuči," je dejal Cerar in napovedal, da ji bo kot njen član še naprej stal ob strani in ji tudi v temu procesu, če bo treba, pomagal.

Zadovoljen je, da so imeli v torek na izvršnem odboru, ko so razpravljali o nadaljnji poti in kongresu, zelo konstruktivno razpravo. SMC je po njegovih trditvah enotna, deluje povezano, takšni pa nameravajo tudi ostati. Torej, kot napoveduje, ostaja stranka čvrst člen vladne koalicije in čvrst člen v parlamentarnem delu z njihovo poslansko skupino. Ministri SMC bodo nadaljevali z odgovornim delom v vladi, tudi sam bo nadaljeval delo zunanjega ministra, je zagotovil Cerar.

Sodelovanje je lahko koristno

Odgovoril je tudi na ocene premierja Marjana Šarca glede nujnega povezovanja liberalnih strank pred prihodnjimi volitvami. Cerar je spomnil, da je bil sam tisti, ki je že pred volitvami govoril o tem, da bi morale liberalne stranke tesneje sodelovati, a na partnerski osnovi. Prepričan je, da mora diskusija o tem ostati živa, saj je v sedanji vladni koaliciji nekaj liberalnih strank.

Po njegovem mnenju je tesnejše sodelovanje strank, ki imajo podobne ideološke poglede in cilje, lahko koristno. Kako bo o tem razpravljala stranka SMC, pa je stvar pristojnih organov in procesa.