Usoda mercatorja

Ekonomist Tajnikar o "nedopustnem" početju ministra Počivalška

Gašper Petovar
5. 6. 2019, 20.45
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je pred nekaj dnevi dobil s predstavnikom ameriškega sklada Apollo. Sklad je v Sloveniji poznan po tem, da je od države kupil NKBM v času Cerarjeve vlade, in ko je gospodarski minister že bil Zdravko Počivalšek. No, zdaj naj bi Počivalšek z Apollom govoril o Mercatorju.

STA
Minister Zdravko Počivalšek se bo v kratkem srečal s Hermanom Grefom, prvim človekom Sberbank.

Pri Mercatorju je treba navesti nekaj dejstev. Res je, da je bilo to podjetje nekdaj v slovenski lasti, v državni lasti, vendar ga je država prodala hrvaškemu Agrokorju, ki je zabredel v težave, in zdaj ga je treba reševati. Mercatorjeva prihodnost, kot del skupine Agrokor, je negotova. Pri čemer je vprašanje, zakaj bi se slovenski gospodarski minister vmešaval v reševanje hrvaškega podjetja.

»Počivalškovo početje nedopustno«

Nekdanji gospodarski minister in ekonomist Maks Tajnikar meni, da je iskanje strateškega lastnika s strani slovenskega gospodarskega ministra nedopustno. »Dopustno bi bilo le v primeru, če bi bilo to dogovorjeno z lastnikom podjetja, to pa je še vedno Agrokor,« poudari Tajnikar, ki pove tudi, da Slovenija ali slovenski ministri nimajo nobene možnosti konkretnega reševanja Mercatorja in se mu zdi to delo nesmiselno. »Kaj se bom pogovarjal o tem, če ne bom mogel nič narediti?« se vpraša Tajnikar.

Za Mercator ni odgovorna Slovenija

Tajnikar sicer razume, da je zgodba z Mercatorjem kompleksna, da so v to podjetje vpeti tudi slovenski delavci in dobavitelji, pri čemer je jasen: »Mercator je del Agrokorja, je del sanacije in ve se, kdo je za Mercator stoodstotno odgovoren.« Ob tem pa doda, da smo v Sloveniji »še vedno vsi mahnjeni, da mora biti vse slovensko«. Dodatno pojasni, da bi bilo potem bolj smiselno, da država pomaga Tušu, vsaj glede možnosti pri bankah, »ne pa da se Tuša naganja iz Tuša«.

Počivalšek ima v kratkem v načrtu še srečanje s Hermanom Grefom, prvim možem Sberbank, ruske banke, ki je največja lastnica Agrokorja, ki se po novem imenuje Fortenova grupa. Pogovori s Sberbank so za Tajnikarja sicer bolj smiselni, a še vseeno pravi, da mora biti slovenski minister za gospodarstvo zelo previden pri poseganjih v poslovanje tujih gospodarskih družb.