Partnerji na kolenih

Vladna koalicija je v glavnem pridna in ubogljiva

Mihael Korsika
5. 6. 2019, 19.55
Deli članek:

Politični analitik Sebastjan Jeretič ocenjuje, da je bila vlada v prvih devetih mesecih zelo uspešna na političnem področju, k čemer so pripomogli tudi pridni in ubogljivi koalicijski partnerji, vsebinskih premikov pa ni zaznal. V nasprotju s prejšnjimi premierji je Šarec po njegovi oceni »izjemen komunikator«.

STA
Predsednik vlade Marjan Šarec ne želi ocenjevati dela vlade.

STA
Vlada je po oceni Sebastjana Jeretiča uspešna predvsem na političnem področju.

Od zadnjih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila SDS, a ji vlade ni uspelo sestaviti, mineva eno leto. Čeprav je prvak opozicijske SDS Janez Janša še pred izvolitvijo Marjana Šarca za mandatarja avgusta lani 13. manjšinski vladi napovedoval kratek rok, tako kot sicer še mnogim drugim levosredinskim vladam, je Šarec še vedno trdno v sedlu na vrhu izvršilne oblasti.

»Sam ne želim ocenjevati našega dela, saj ocene prepuščam analitikom, komentatorjem, ne nazadnje pa vam, državljankam in državljanom. Nekateri menite, da smo zanič, drugi nas hvalite, tretji pa pravite, da je nekaj stvari dobrih in nekaj slabih. To je tudi pričakovano in običajno, saj živimo v demokraciji,« je ob obletnici volitev zapisal premier Šarec.

Politična spretnost

Za mnenje o prvih devetih mesecih 13. slovenske vlade smo povprašali političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki sicer poudarja, da ob oblikovanju vlade javnost ni imela prav velikih pričakovanj od nje. »Glede na nizka pričakovanja ob oblikovanju te pisane koalicije je premier presenetil z veliko politično spretnostjo. Uspel je navdušiti velik del javnosti z enostavnim in pristnim komuniciranjem, hkrati pa zgraditi avtoriteto v koaliciji s trdim odnosom do partnerjev,« je glede splošne ocene vlade dejal Jeretič.

Po njegovem mnenju je največji uspeh vlade brez dvoma pridobitev izjemne medijske podpore, saj ta omogoča lahkotno vladanje. »Premier Marjan Šarec je v nasprotju s svojimi predhodniki izjemen komunikator, ki zna svoje odločitve prodati javnosti. Dobro razume psihologijo publike in deluje sveže ter odločno,« je prepričan naš sogovornik.

Za uspeh šteje tudi ohranjanje koalicije, predvsem s tistimi partnerji, ki so na kolenih in brez dolgoročne perspektive. »Koalicija je razen redkih izpadov v glavnem pridna in ubogljiva, saj večini partnerjev kaj drugega ne preostane. Premier je uspel vzpostaviti avtoriteto in odločno vodi to pisano koalicijo,« je pojasnil Jeretič. Ob tem je poudaril, da je vlada uspešna predvsem na političnem parketu, večjih vsebinskih premikov pa ni zaznati.

Za največji poraz vlade šteje ohranjanje praks in mentalitete trde levice, kar onemogoča motiviranje za višjo dodano vrednost naše države in gospodarstva. Vztrajanje pri državnem monopolu na vsakem področju po njegovi oceni duši potenciale slovenske družbe skupnosti in predstavlja največjo oviro za razvojni skok.

STA
Vlada Marjana Šarca je bila v državnem zboru potrjena 13. septembra lani.

Jeseni soočenje ideoloških pogledov

Čeprav trenutno po njegovem kaže, da je v vladnih strankah dovolj energije in tudi volje za ohranjanje koalicije, pa bo jesen zahtevala zapletene vsebinske odločitve, ko se bodo koalicijski partnerji po njegovi oceni prvič srečali z različnimi interesi in ideološkimi pogledi. »Takrat se lahko začne zapletati, še posebej med bolj liberalnim, pragmatičnim delom koalicije in radikalno levico, ki gradi neučinkovite državne monopole,« je dejal Jeretič.

Po zaključku volitev v Evropski parlament je pred vlado zdaj vprašanje izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja, ki bi lahko bila povezana tudi s pozivom predsednika vlade in LMŠ po tesnejšem sodelovanju s preostalima članicama evropske politične skupine Alde. »Poziv k povezovanju strank ALDE je rahla sprememba strategije LMŠ, ki je do zdaj vztrajala pri novi politiki brez prtljage. Morda gre za manever, ki bo olajšal imenovanje evropskega komisarja po volji premierja brez upora partnerjev,« je še dejal Jeretič.