spolne zlorabe

Ne, očka, prosim, ne!

Alenka Cevc / revija Zarja
9. 6. 2019, 19.40
Deli članek:

Peter. Petintrideset let star moški. Poročen, oče triletnega fantiča. Uspešen v službi. Na zunaj lepo in urejeno življenje. Znotraj njega pa pekel! »Moj oče me je spolno zlorabljal! Ne vem, kdaj je začel, nehal je, ko sem bil star enajst let.«

Revija Zarja
Čustvena in spolna zloraba pravzaprav hodita z roko v roki.

Peter je dogodke zakopal globoko vase. Dokler se mu ni rodil sin. Takrat je udarilo kot orkan! »Kako je lahko prasec to naredil svojemu lastnemu, nedolžnemu otroku?! Nikoli nisem nikomur povedal. Zdaj ve žena. Prekinil sem tudi vse odnose s svojim očetom. Hodim na terapije. Prvič v življenju diham s polnimi pljuči!« Peter ni izmišljena oseba, je resničen moški, ki živi med nami. Molčal je skoraj četrt stoletja. Danes ve, da je treba o spolnih zlorabah govoriti. Glasno. Če družba tega ne sliši, je treba začeti kričati! Zlorabe nad otroki je treba zaustaviti! So gnojna rana naše družbe in najbolj zavržno dejanje, ki ga lahko stori človek. Konec besedi!

V Sloveniji je kar nekaj organizacij, ki pomagajo zlorabljenim otrokom. Pri Zvezi prijateljev mladine Moste Polje nudijo celostno pomoč družinam, kjer se je zloraba zgodila. Andrej Omulec, magister zakonskih in družinskih študijev, pa je terapevt, ki pomaga tem otrokom. Človek, ki je iz posebnega testa, včasih je bil profesionalni kolesar, kar pove o njem vsaj to, da je navajen garati in premagovati različne ovire v življenju. Še ena posebnost ga krasi. Na življenje namreč gleda skozi pozitivne filtre. Seveda ne za vsako ceno, ampak po pogovoru z njim ima človek globok občutek, da bo vse še dobro. In to je tisto, kar zlorabljeni otroci, osamljeni v svoji stiski, zelo potrebujejo.

Pogovor z Andrejem Omulcem me je pretresel. Vedela sem, da je v Sloveniji veliko spolnih zlorab. Niti predstavljamo si ne, koliko! O njih težko in neradi govorimo. Vsaka zgodba o zlorabljenem otroku je zgodba, kjer zmaga zlo nad dobrim. Otrok je nedolžen in nemočen. Pred pošastjo, ki ga zlorablja, se ne zna braniti. Zato naj postane naša mantra – vsaka zloraba ima za posledico prijavo! Na koncu pogovora pa je Andrej posvetil tudi z »lučko«. »Veste, če zlorabljeni otroci predelajo svojo travmo,  postanejo zelo močni ljudje! Zanje je meja samo nebo. Zato, ker so preživeli taborišče!«

Zadnje čase se veliko govori o spolnih zlorabah otrok. Ali jih je res tako veliko ali pa se nam zaradi poročanja medijev samo zdi, da je tako?

Žal je spolnih zlorab otrok veliko, pravzaprav ogromno! Natančne statistike sicer ne poznam, vendar bi, po mojih izkušnjah, lahko rekel, da je med petdesetimi ljudmi vsaj trideset takih, ki imajo kot otroci za seboj neke čudne spolne izkušnje. In to je grozljiva številka!

Kje se dogaja največ zlorab otrok?

Doma, v družini. In to je najbolj grozno. Storilci so po navadi najbližji sorodniki otrok. Tisti, ki bi morali skrbeti za otroka, ga varovati. Zato je to tako zavržno dejanje; ker storilec izrabi svojo moč nad nedolžnim otrokom. Ves svoj gnus, ki ga ima v sebi, vse svoje frustracije, vso svojo bolečino prenese na otroka.  In to je strašno! Zato otroci velikokrat ob spolni zlorabi zamrznejo, da sploh lahko preživijo! Težko si je predstavljati, skozi kaj gre nedolžna otroška duša pri takem dejanju. Kot zanimivost mi pride zdajle na misel, da v romski kulturi tega sprevrženega nagnjenja do otrok ne poznajo. Pri njih postane deklica ženska, ko dobi menstruacijo; spolnega nagnjenja do majhnih deklic Romi tako rekoč ne poznajo.

Kaj pa zlorabe zunaj domačega okolja?

Če se zloraba zgodi zunaj družine, je to za otroke malo lažje, saj jim starši pomagajo pri premagovanju občutkov, ki so velikokrat neobvladljivi. Seveda le, če otrok pove za zlorabo. Sicer pa se zlorabe dogajajo marsikje. Zdaj na dan prihajajo grozljive zgodbe o spolnih zlorabah otrok v Cerkvi; dogajajo se povsod tam, kjer so velike skupine otrok. Med nami živi mnogo pedofilov. Strokovnjaki trdijo, da je pedofilija neozdravljiva. Pedofila ženska ne vzburja, njega spolno vzburja otrok. In pri teh zlorabah pravzaprav ne gre samo za spolnost, ampak za občutek prevlade, ki jo storilec izvaja nad otrokom. Vedeti morate, da so pedofili v veliki večini inteligentni ljudje in se zlahka integrirajo v okolja, kot so na primer cerkev, vrtec, šole, tabor, skratka povsod tam, kjer imajo dostop do veliko »materiala«. Za žrtve izberejo otroke, ki so brez samozavesti; to so po navadi otroci, ki so že doma odrinjeni, velika večina prihaja iz družin, kjer so takšne ali drugačne stiske. Spolne zlorabe otrok se dogajajo tudi v rejniških družinah. Druga stran istega kovanca pa je ta, da je v Sloveniji veliko rejniških družin, kjer zlorabljeni otroci najdejo topel in ljubeč dom.

Kakšna je pravzaprav definicija spolne zlorabe?

Spolna zloraba je vsako dejanje, ki nima soglasja na obeh straneh. Otrok pa seveda takega pristanka ne more dati! Vedeti je treba tudi, da spolna zloraba vsebuje vse vrste zlorab, ne samo telesno, tudi fizično in čustveno. Spolna zloraba je tudi to, da na primer učitelj hodi med klopmi in se »po nesreči« podrgne ob kakšnega otroka. Meja med spolno zlorabo in prijaznostjo do otroka je zelo tanka. Včasih me kakšen vzgojitelj ali učitelj vpraša, ali sploh še lahko  vzame otroka v naročje. Seveda ga lahko, če je otrok prišel po tolažbo. Bistvo je v namenu, v čistosti namena. In če so nameni odraslega čisti, ni nobenega problema.

Kaj se dogaja z otrokom, ki je čustveno in spolno zlorabljen?

Čustvena in spolna zloraba pravzaprav hodita z roko v roki. Ni spolne zlorabe brez čustvene. Otrok se ob spolni zlorabi počuti grozljivo! Prevevajo ga občutki krivde, nemoči, globokega gnusa, ima občutek, da je umazan, ogaben. In ker se to največkrat dogaja v krogu družine, jim je grozno, da bi o tem spregovorili. Sram jih je, da bi povedali, kaj jim dela očka, stric ali družinski prijatelj. Mnogi celo mislijo, da je to, kar se jim dogaja, prav. Da so oni čudni in ne čutijo prav. Zato molčijo.

Zakaj je tako malo prijav spolnih zlorab?

Spomnim se neke gospe, ki je pripovedovala, da je zaradi zlorabe prijavila svojega očeta. Ko je za to izvedela njena mama, je vila roke in vpila, kakšno sramoto je s prijavo naredila družini! Nihče ne bi obsojal očeta, če bi »fental« soseda, ki bi zlorabil njegovo hčerkico, če pa se to zgodi v družini, je to sramota za vse družinske člane. Kakšno sprevrženo razmišljanje! Sram največkrat prepreči prijavo kaznivega dejanja v družini. Pa tudi strah, da bo moral otrok v postopku dokazovanja zlorabe še enkrat skozi vse mučne in boleče občutke. Veste, na sodišču je grozno težko dokazati krivdo. Vem iz izkušenj. Kadar pride, na primer, na sodišče obdolženec in s seboj pripelje dva odvetnika, že vem, da z obsodbo ne bo nič in da bomo zelo težko dokazali zlorabo. Veste, na sodišču se čutenj žal ne da dokazati, štejejo samo materialni dokazi! Nekdo, ki je obdolžen zlorabe in ni kriv, nima česa skrivati. Taki pridejo na sodišče tako rekoč sami in pravijo – tu sem, naredite z menoj, kar hočete, pristanem na vse preiskave in postopke, nič nisem naredil narobe! Tak človek po navadi res ni kriv. Pri ljudeh prevladuje tudi prepričanje, da so policijski postopki brez duše, papirnati, policisti pa ljudje, ki se jih nič ne dotakne. Pa ni tako, tudi to povem iz lastnih izkušenj. Na policiji dela veliko ljudi, ki imajo izkušnje pri delu z zlorabljenimi otroki in naredijo vse, da zaščitijo otroka. Prav po materinsko se trudijo,  da bi bile preiskave čim manj boleče za otroške žrtve.

Mateja J. Potočnik
»Veste, če zlorabljeni otroci predelajo svojo travmo, postanejo zelo močni ljudje! Zanje je meja samo nebo. Zato, ker so preživeli taborišče!« mag. Andrej Omulec, ZPMS Ljubljana-Moste Polje.

Otroci, ki so doživeli zlorabo doma, s strani sorodnikov, velikokrat bolj zamerijo materam kot pa storilcem.

Res je. Zamerijo jim, da jih niso ustrezno zaščitile, da jih niso umaknile iz tega okolja. Veliko mam pravi, da za spolno zlorabo niso vedele. Jaz pa o tem nisem čisto prepričan. Ženske imajo namreč zelo močno intuicijo … Seveda to ne velja za vse mame. Na sploh velja, da otrok pričakuje, da ga mama čuti na vseh ravneh njegovega doživljanja.

Kakšne posledice pusti spolna zloraba v otroštvu? Je morda vojna hujša izkušnja?

Velikokrat rečem ljudem, ki so preživeli spolno zlorabo, da je to hujše od vojne. Oni namreč živijo v lastnem taborišču nenehnega pričakovanja katastrofe!

Živijo v taborišču?

Seveda! Kaj pa je to drugega, če vsak dan živiš v strahu, da bo nekdo, ki je močnejši, izvajal teror nad tabo!? Otrok nikoli ne ve, kdaj bo »na vrsti«. Tudi taboriščniki niso vedeli, kdaj bodo prišli na vrsto za plinsko celico. Samo predstavljajte si občutek ob teh katastrofalnih pričakovanjih, ki ti uničijo možgane, pa občutke, ki te zamrznejo. Tako se počutijo ti otroci! In to je grozljivo, tega se ne da preživeti brez posledic. Otroka je na smrt strah vsak dan, ta strah ga hromi, ni sposoben razmišljati. To je ta občutek »taborišča«, o katerem govorim. Vsakodnevno pričakovanje »smrti in terorja«! To je nepredstavljivo!

Velikokrat slišimo, da se žrtev po spolni zlorabi počuti nekako umazano, prevevajo jo občutki globokega gnusa do sebe.

Res je. Zlorabljeni otroci imajo te občutke. Med terapijo jih skušamo ovrednotiti, da so kljub zlorabi še vedno čisti, nedotaknjeni, nedolžni, če vam je ta beseda bolj všeč. Treba jih je sočutno ozavestiti, da je njihovo telo popolnoma neomadeževano in da je to, kar se jim je zgodilo, velika krivica. Seveda tega ne sprejmejo takoj, to je precej dolgotrajen proces.

Kako prepoznati spolno zlorabljenega otroka?

Ti otroci so po navadi malo »odsotni«, velikokrat se zgodi, da se »čudno« obnašajo, svoje sovrstnike včasih otipavajo po neprimernih mestih, so tudi agresivni. Z otroki, ki so doživeli to grozo, velikokrat delam v peskovniku. Otroci med igro vse pokažejo, vse odigrajo. V igrače »vdihnejo« svoja čutenja. Velikokrat se ob tem počutim tako nemočnega in jeznega, saj čutim vso njihovo grozo in nemoč, ki se jim je zgodila.

Kako se kažejo posledice spolne zlorabe v odraslosti?

Otrok, ki je doživel spolno zlorabo in je ni predelal, v odraslosti ob podobnih senzacijah ali okoliščinah, na primer ob vonju, ki te spomni na zlorabo, morda ob kakšnem predmetu, ki je bil takrat v prostoru, reagira enako kot takrat, ko se mu je zloraba dogajala – zamrzne. Velikokrat so to tudi sprožilci hudih paničnih napadov, ti napadi so namreč zelo pogosti spremljevalci ljudi, ki so bili spolno zlorabljeni. Odrasli doživljajo tudi pogoste občutke tesnobe. Veste, zgodbe spolnih zlorab so krute, ogabne! Lahko se zgodi tudi popolna zamrznjenost. Naše telo ima spomin in si vse zapomni, četudi se še tako trudimo stvari pomesti pod preprogo. Enkrat bomba eksplodira! Veliko deklic pripoveduje, kako so »šle« med zlorabo iz telesa. To je eden od načinov, da so sploh preživele, kajti med tem odhodom iz telesa niso čutile nič. Njih tam ni bilo, bilo je samo njihovo telo! Žrtve »odhajajo« iz telesa zato, da bi preživele. Gre za življenje ali smrt, dobesedno! To si mi zelo težko predstavljamo … Velikokrat se tudi zgodi, da pride po spolni zlorabi do popolne anamneze pri žrtvi, otrok to zakoplje globoko, globoko vase, zamrzne, tam je bilo samo telo, on pa ne. In kot sem že rekel, telo si zapomni vse, kar se mu je kdaj zgodilo, ne da se ga prinesti okoli. Posledice spolne zlorabe v otroštvu so v življenju zelo velike. Pomembno je, da predelaš občutke, da o tem govoriš. S pomočjo terapevta lahko žrtev še enkrat podoživi vse, kar je ob tem grozljivem dogodku občutila; prečutiti mora vso grozo – bolj ko se bliža trenutku, ko se je zgodila spolna zloraba, bolj močni postajajo občutki. Govorimo o strahu, grozi, gnusu, sramu. Vse to so spremljevalci spolne zlorabe. Pomembno je, da se zavedaš občutkov, ki te preplavljajo, vedeti moraš tudi, zakaj te preplavljajo, to ozavestiti, zakaj ob določenih dogodkih prihajajo na plan. Bolj ko zlorabljeni ljudje govorijo o tem v varnem in sočutnem okolju, lažje živijo, saj postaja situacija bolj obvladljiva. Zato res toplo polagam na srce vsem, ki se jim je to zgodilo, naj poiščejo pomoč. Obstajajo skupine, ki pomagajo, obstajajo terapevti, ki pomagajo tudi brezplačno, ni treba, da žrtve še naprej živijo v svojem »taborišču«!

Kaj lahko starši in vzgojitelji naredimo za preprečitev zlorab?

Ključno se mi zdi, da starši, vzgojitelji in učitelji naučijo otroke, da je njihovo telo nedotakljivo! To je treba ponavljati in ponavljati, da otroci to ponotranjijo. Če otroke tega naučimo, je možnost spolne zlorabe precej manjša. Otroci, ki so podučeni o nedotakljivosti njihovih teles, tudi ustrezno reagirajo in spregovorijo.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 23, 4. 6. 2019
Zarja št. 23, 4. 6. 2019