Sekstanje

Nevarne spolne igrice med slovenskimi najstniki

P.K.
3. 6. 2019, 19.55
Deli članek:

Obisk foruma, na katerem se med sabo pogovarjajo mladi, razkrije, da jih ima mnogo težave zaradi pošiljanja vročih fotografij ali posnetkov drug drugemu.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Da je sekstanje (ang. sexting) sploh med mladimi kar razširjeno, ugotavljata tudi Spletno oko, slovenska spletna prijavna točka, kjer lahko uporabniki interneta anonimno prijavijo posnetke spolnih zlorab otrok ali sovražni govor na spletu, ter Fakulteta za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani. Skupaj sta namreč izdali priročnik, ki predstavi razsežnost zlorab otrok in mladostnikov na spletu, med katere spada tudi sekstanje ali seksting.

»Problematika sekstinga postaja v zadnjih letih vse bolj skrb vzbujajoča ne le v tujini, temveč tudi v Sloveniji. Seksting po navadi opredelimo kot izdelavo, izmenjavo in pošiljanje seksualno eksplicitnih fotografij, videoposnetkov in besedil prek mobilnih naprav ali interneta. Njegova posebnost je, da so v izdelavo in pošiljanje v prevladujoči meri vključeni mladostniki,« se glasi definicija tega pojava v omenjenem priročniku.

Posledice so lahko hude

Ob tem poudarijo, da na nek način lahko pričakujemo taka ravnanja, saj da mladi v puberteti veliko časa namenijo svoji telesnosti, ker se v tem času razvijajo in so telesne spremembe velike. »Preokupacija s telesom in seksualnostjo je povezana z razvojem njihove identitete, občutkom sebe in iskanjem svojega mesta med vrstniki. Pametni telefoni, ki omogočajo fotografiranje, snemanje in deljenje posnetkov, ter družbena omrežja, s pomočjo katerih se mladostnik predstavi svojim vrstnikom, pa so kot nalašč za razvijanje občutka sebe in svoje seksualnosti,« še pojasnjujejo.

Lahko pa se zadeva zaplete na več načinov. Eden od teh je, da se žgečkljivi posnetek razširi med več ljudi, kot je bilo sprva namenjeno. Takrat so lahko posledice za vpletene najstnike zelo hude; čustvene, socialne in pravne. Pojavijo se lahko sram, samopoškodbe in celo samomorilno vedenje. Lahko pride do izločitve iz družbe, v nekaterih okoliščinah ima seksting tudi pravne posledice. To se zgodi, ko vroče vsebine presežejo okvirje mladostniškega raziskovanja in spoznavanja ter se v njih znajdejo že elementi kaznivega dejanja. To je torej takrat, ko ne gre več za zakonite intimne posnetke, namenjene zabavi in zbliževanju, ampak za zlorabo, ki je kazniva.

Največ prijavljajo ženske

Povežemo se z Generalno policijsko upravo (GPU) in pri njih preverimo, ali se srečujejo s prijavami zlorab, koliko jih je in kakšne so njihove značilnosti. »Policija je po navadi obveščena, ko se zgodi zloraba ali izsiljevanje na podlagi posredovane fotografije ali videoposnetka. Podatkov o številu kaznivih dejanjih ne vodimo. Sicer pa zberemo vsa obvestila in informacije o primeru, in če se izkazujejo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja, s tem seznanimo tožilstvo, po potrebi sodelujemo tudi s strokovnimi službami,« povedo in dodajo, da je žrtev izsiljevanja lahko vsakdo, a da kljub temu največ prijav podajo dekleta oziroma ženske.

Policija nam je tudi pojasnila, da se najpogosteje srečujejo z izsiljevanjem, ko žrtev posreduje fotografijo zaupanja vredni osebi, saj je z njo v intimni ali vsaj prijateljski zvezi. »V nekaj primerih smo ugotovili, da je fant, ki je pregovoril dekle ali prijateljico, da mu je posredovala fotografijo, ki prikazuje intimne dele telesa, to vsebino delil ali kazal prijateljem kot trofejo. To je predvsem značilno za starost od 14 do 16 let,« so nam razkrili.

Ko se razidemo …

Občutljiva vsebina lahko hitro postane tudi predmet izsiljevanja. »Najpogostejša sta dva motiva, finančni ali spolni. V prvem primeru storilec pogojuje umik fotografij s spleta, ali da jih ne bo razpošiljal naprej, s prejemom določene vsote denarja. V drugem primeru pa govorimo o spolni motiviranosti, ko storilec grozi žrtvi, da bo njene fotografije ali posnetke posredoval prijateljem, sošolcem, staršem in drugim, če mu žrtev ne bo posredovala še več intimnih fotografij,« pojasnijo na GPU in dodajo, da se izsiljevanje lahko stopnjuje do te mere, da storilec zahteva neposredno srečanje z žrtvijo z namenom spolne zlorabe.

Policijo prosimo, da za mlade in seveda starše poda kakšen nasvet. Najprej nam dajo vedeti, da je zelo pomembno izpostaviti dejstvo, da se mladi, ki počnejo take reči, ne zavedajo, kakšne posledice jih lahko doletijo. »Takojšnje sporočilo storilcu, da bodo njihovo dejanje nemudoma naznanili policiji, če bo posnetke objavil, je v preteklosti že obrodilo sadove. Prav tako naj ne izplačujejo denarnih zneskov ali celo ustvarjajo novih in novih fotografij. Storilci ne bodo odnehali. Nov 'material' je zanje sporočilo, da lahko žrtev še dlje časa držijo v primežu zlorabe,« so jasni.

Izpoved

Ob zaključku prisluhnite še besedam dekleta, žrtve sekstinga: »Bila sva kot eno, res sem mu zaupala. Pošiljanje golih fotografij drug drugemu je bilo za naju nekaj običajnega. Verjela sem, da so samo najine. Tako sva se dogovorila. Ne vem, zakaj, ampak nekaj teh fotografij je poslal svojemu najboljšemu prijatelju. In zdaj jih ima cela šola. Kar pogreznila bi se.«