Državno odvetništvo

Veliko varnostno tveganje informacijskega sistema

Mihael Korsika
4. 6. 2019, 06.55
Deli članek:

Na velike težave in pomanjkljivosti informacijskega sistema Vpisniki državno odvetništvo opozarja vse od leta 2014, ko so v celoti prešli na novi sistem. Težave imajo tudi zaradi zastarele strojne opreme.

Profimeda
Državno odvetništvo je opozarjalo tudi na zastarelo strojno opremo.

Država očitno nima sreče ali pa zadostnega znanja pri uvajanju novih informacijskih sistemov. Po velikih težavah, ki so jih imeli centri za socialno delo z informacijskim sistemom za množičen izračun pravic, se še vedno pogosto pojavljajo težave pri informacijskem sistemu Vpisniki na državnem odvetništvu, ki so ga začeli poskusno uporabljati leta 2013.

Državno odvetništvo v svojem letnem poročilu za lani znova ugotavlja in opozarja, da pogosto nedelovanje sistema »predstavlja veliko varnostno tveganje in vpliva na nemoteno poslovanje«. S pogostim nedelovanjem sistema se srečujejo že vse od leta 2014, ko je državno odvetništvo, pred letom 2017 je bilo državno pravobranilstvo, v celoti prešlo na novi informacijski sistem.

Težave s programsko in strojno opremo

Poročilo državnega odvetništva sicer še ni javno objavljeno, kot že zapisano, pa državno odvetništvo na težave opozarja že vse do začetka uporabe sistema. V poročilu za leto 2017 državno pravobranilstvo tako ugotavlja, da so se še vedno srečevali »z velikimi težavami in pomanjkljivostmi informacijskega sistema Vpisniki«.

Težave se ne pojavljajo le pri programski, temveč tudi pri strojni opremi. »Znova je treba opozoriti na še vedno veliko stopnjo ogroženosti delovanja informacijskega sistema, s tem pa tudi na ogroženost izvajanja nalog in pristojnosti državnega odvetništva zaradi zastarele strežniške in namizne računalniške opreme,« so zapisali v poročilu za leto 2017.

Če bo država še naprej gluha na opozorila državnega pravobranilstva in sistem ne bo deloval še nekaj let, se lahko zgodi, da bo v trenutku, ko bo dosegel svojo polno zmogljivost, že tako zastarel (čez štiri leta bo praznoval okroglih deset let), da ga bo treba zamenjati.

Umik sistema

Ni še preteklo dosti vode od popolnega fiaska s poskusom nadgradnje informacijskega sistema centrov za socialno delo, ki bi omogočil množične avtomatične informativne izračune za letne pravice iz javnih sredstev. Državni zbor je na predlog vlade takšno rešitev sprejel leta 2017, uporabljati pa naj bi se začela letos, a je zaradi velikih težav pri vzpostavitvi sistema vlada oktobra lani obupala in to prek koalicijske večine v parlamentu umaknila iz zakona.

Sašo Avramovič
Sistem za množični izračun pravic na centrih za socialno delo ni zaživel.