Spoznajmo rojake

Radovljica v pričakovanju rojakov iz sveta

Edita Žugelj
3. 6. 2019, 20.35
Deli članek:

Tradicionalno srečanje izseljencev, zamejcev in zdomcev Dobrodošli doma 2019 bo 6. julija v Radovljici. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Wikipedija
Osrednja prireditev bo v soboto, 6. julija, od 15. ure naprej v radovljiškem parku.

Srečanja Slovencev iz sveta in domovine imajo dolgo zgodovino. Prireditev je nastala leta 1956 na pobudo ameriških Slovencev. Pri organizaciji tako imenovanega izseljenskega piknika jim je pomagala Slovenska izseljenska matica, najstarejša nevladna organizacija, ki še danes skrbi za stike z izseljenci. Leta 1989 so zelo odmevne piknike preimenovali v »Srečanje v moji deželi« in začeli nanj vabiti tudi zdomce ter rojake iz zamejstva in domovine. Prireditve so gostili kraji po vsej Sloveniji, udeleževalo se jih je po nekaj tisoč obiskovalcev in nastopajočih z vseh strani sveta. Po vzoru Srečanja v moji deželi je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) leta 2011 začel organizirati prireditve Dobrodošli doma, letošnji dogodek pa spet pripravljajo nevladne organizacije Združenje Slovenska izseljenska matica, Svetovni slovenski kongres, Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Rafaelova družba pod pokroviteljstvom USZS.

Dobrodošli doma 2019

Večdnevna prireditev se bo začela 3. julija z nogometnimi tekmami izseljenskih ekip na nogometnem igrišču na Brdu pri Kranju ter s pohodom na Triglav, ki ga od 3. do 5. julija pripravljajo na USZS. V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani bodo v sodelovanju z Inštitutom za narodnostna vprašanja 4. julija odprli razstavo Slovenci na Hrvaškem, v Slovenski filharmoniji pa bo nastopil basbaritonist Marko Fink. Petega julija bo na Inštitutu Jožef Stefan IV. Konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, ki jo organizira Svetovni slovenski kongres. V soboto, 6. julija, bo v Radovljici živahno že od 10. ure, ko se bodo skupine odpravile na krajše izlete po Gorenjski. Popoldansko dogajanje na glavnem odru se bo začelo z nastopi glasbenih, folklornih in pevskih skupin ter nadaljevalo s pozdravnimi nagovori častnih gostov in nastopi mladih slovenskih korenin iz tujine. Zvečer bo za zabavo poskrbela skupina Manouche. Srečanje Dobrodošli doma 2019 se bo zaključilo v nedeljo, 7. julija, s Taborom Slovencev po svetu v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, ki ga organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu.