"Vredno razmisleka"

Erjavcu se zdi povezovanje pod Šarčevim vodstvom povsem realno, Bratuškova mu ne verjame

S.R./STA
3. 6. 2019, 13.01
Posodobljeno: 3. 6. 2019, 14.56
Deli članek:

Povezovanje strank, zlasti na levosredinskem polu, je po mnenju prvaka stranke DeSUS Karla Erjavca zelo realno, a mora imeti tu vodilno vlogo LMŠ. Prepričan je, da je prav, da se razprava o tem opravi. Odzvali so se tudi v SAB in SMC.

Bobo
Šarcu vsi ne verjamejo, da glede povezovanja misli resno.

Erjavec je v današnji izjavi ob prvi obletnici volitev v DZ izpostavil, da ga današnje sporočilo premiera Marjana Šarca o povezovanju strank skupine Alde ni presenetilo. "Lahko ugotovim, da se uresničuje tisto, kar sem pred evropskimi volitvami napovedoval, da bo političen prostor zelo dinamičen, ne samo zaradi interpelacije, ki sem jo doživel, ampak tudi zaradi teh trendov, ki gredo v smeri večjega povezovanja strank," je izpostavil.

Dodal je, da težko napoveduje, kaj se lahko zgodi, kar pa se tiče stranke DeSUS, je to stvar organov stranke. O tem bi moralo najprej razpravljati vodstvo stranke, izvršni odbor, svet stranke, verjetno bi morali imeti tudi izredni kongres, je pojasnil. "Napovedati, kaj se bo zgodilo, je še prezgodaj, mislim pa, da je ideja vredna bolj poglobljenega razmisleka," je ponovil. 

Predsednik DeSUS je pojasnil, da sta se s premierjem Šarcem o sodelovanju pogovarjala tudi pred evropskimi volitvami, "ampak smo takrat ugotovili, da nas je čas prehitel, da ni bilo zadosti časa tudi za določene operativne tehnične zadeve, nenazadnje so tu tudi organi stranke, ki o tem odločajo," je dodal. 

Podprli bodo tistega, ki ga bo predlagal Šarec

Ocenjuje, da bodo pogovori o povezovanju stekli, mora pa imeti tu vodilno vlogo Lista Marjana Šarca. "Je pa lahko to sodelovanje tudi mehkejše v tem smislu, da skupaj sodelujemo samo v poslanski skupini ali pa da sodelujemo, ko gre za določene odločitve," je dejal Erjavec in pri tem izpostavil vprašanja, povezana z upokojenci. 

"Jaz bi zelo rad bolj tesno sodelovanje ko gre za vprašanja, povezana z upokojenci, denimo demografski sklad. Veste, da se za zakon pripravlja in tu bi želel tesnejše zavezništvo s strankami v koaliciji," je še izpostavil. Dotaknil se je tudi morebitnega komisarskega položaja in dejal, da o tem odloča predsednik vlade. "Tega ne morem komentirati, to je treba vprašati njega," je dejal in izpostavil, da bo stranka DeSUS podprla vsak predlog za komisarja, ki ga bo predstavil Šarec. 

Premier Šarec je namreč ob današnji prvi obletnici volitev v DZ na družbenem omrežju Facebook ocenil, da bo pred naslednjimi volitvami nujno povezovanje strank skupine Alde. "Verjamem, da je to možno doseči, a z zavedanjem, da ne želimo pokroviteljstva, temveč sodelovanja na realnih predpostavkah," je zapisal.

V SAB Šarcu ne verjamejo, v SMC pobudo pozdravljajo

V koalicijski SAB Šarcu ne verjamejo, da z izjavo o povezovanju strank, ki sodijo v Alde, misli resno. "Na zadnjem sestanku pred evropskimi volitvami nas je povabil na sestanek o sodelovanju Alde strank zato, da nam je povedal, da sodelovanja ne bo," je generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Generalni sekretar SMC Andrej Klemenc pa Šarčevo izjavo razume kot poziv k tesnejšemu sodelovanju, ki lahko privede tudi do povezovanj, kar pa še ne pomeni združitve strank. V SMC tako pobudo pozdravljajo, o tem, kakšne vrste bo sodelovanje, pa je po njihovi oceni še prezgodaj govoriti. "Če imamo v koaliciji štiri stranke, ki sodijo v evropsko družino Alde, je logično pričakovanje, da bo sodelovanje med nami tesnejše kot doslej," je v današnji izjavi novinarjem dejal Klemenc. Morebitno združevanje v eno stranko je po njegovih navedbah stvar pogovorov, Šarčeve pobude pa ne jemlje tako neposredno. 

Klemenc se ni izrekel glede vprašanja, ali gre Šarčev poziv med drugim razumeti v smeri združitve moči štirih strank iz vrst Alde nasproti SD pri iskanju slovenskega kandidata za komisarja. SD je sicer enako kot LMŠ na evropskih volitvah dobila dva evropska poslanca, a je dobila več odstotkov, zato je pričakovati, da se bo zavzemala za kandidata iz svojih vrst. Klemenc tudi ni komentiral možnosti, da bi bil kandidat za komisarja predsednik SMC Miro Cerar. "Prezgodaj je kar koli sklepati v tej smeri," je dodal.